Història

El MNACTEC es va crear l'any 1984 com a resultat d'una reivindicació històrica

La voluntat de creació d'un museu de ciència i tècnica de Catalunya arrenca a finals del segle XIX. L'any 1937, la Generalitat republicana, donant resposta a aquesta vella aspiració catalana, va publicar una ordre per crear un museu de la indústria catalana.

La Guerra Civil i la dictadura posterior del general Franco van estroncar el projecte, que va romandre oblidat fins a finals dels anys setanta del segle XX. En aquesta època, l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya va recuperar la iniciativa de fundar un museu de ciència i tècnica i, el 1979, van constituir l'Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya amb la voluntat d'aplegar esforços per a la creació del Museu i preservar els béns del patrimoni industrial.

L'any 1981, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va assumir el projecte i el 1983 va comprar la fàbrica Aymerich, Amat i Jover, antic vapor tèxtil llaner de Terrassa, amb la finalitat de convertir-lo en la seu del museu i el 1984 va obrir la fàbrica al públic. La Llei de Museus de 2 de novembre de 1990, el va declarar Museu Nacional i el va constituir com a entitat autònoma. L'any 1996 es va inaugurar la primera exposició permanent "Enérgeia" i es van acabar les obres de restauració de la nau principal de l'edifici. Posteriorment, i de manera progressiva, es van anar obrint al públic diferents exposicions permanents (“La fàbrica tèxtil, “El cos Humà”, “L’enigma de l’ordinador”, etc.).

L’any 1998 es va dictar el Decret de creació del Sistema Territorial del MNACTEC, un sistema d’organització museística innovador i singular desplegat per tot el territori català.

A l’inici del segle XXI es va condicionar la nova entrada al museu, el restaurant, l’accés a la terrassa-mirador i es va incorporar la paret fotovoltaica, un objecte singular i excepcional en aquella època. També es va organitzar del Centre de Documentació del Museu.

L’any 2014 el Museu va deixar de tenir autonomia administrativa pròpia i es va integrar a la nova Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Des d’aleshores s’han incorporat nous espais expositius (Espai d’Arts, Tresors MNACTEC i Made in Catalonia), s’ha millorat l’organització del Sistema Territorial i s’ha fet el trasllat de les sales de reserva als nous espais de Cervera.

 

Dates clau de la història del MNACTEC

1937   Ordre de creació de la Comissió de Constitució del Museu Tècnic de Catalunya
1977   L’Associació d’Enginyers impulsa la creació del museu
1979   Creació de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC)
1984   Inauguració oficial del Museu de la Ciència i la Tècnica
1990   Atorgament de la categoria de Museu nacional amb la llei 17/1990 de Museus de Catalunya
1991   Inici de les activitats educatives
1996   Inauguració de l’exposició permanent “Enérgeia
1996   Inauguració de les obres de restauració de l’edifici
1998   Creació del Sistema Territorial del MNACTEC
1998   Inauguració de l’exposició permanent “La fàbrica tèxtil
2000 Inauguració de la nova entrada i recepció del museu
2001   Inauguració de la façana fotovoltaica
2012   Inauguració de l’exposició permanent “L’enigma de l’ordinador
2015   Publicació del web Mapa del patrimoni industrial de Catalunya
2016   Nova sala de reserva d’objectes a Cervera
2016   Inauguració del nou espai expositiu "Tresors MNACTEC"
2017   Inici del projecte participatiu Museu al carrer
2020   Inauguració de l’estudi "Ràdio MNACTEC"
2023   Llançament de la plataforma divulgativa Canal MNACTEC
2023   Inici del projecte museístic itinerant MNACTEC Bus