Tancar menú

Nova exposició ‘Esport, indústria i modernitat’

La relació entre l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha obert al públic l’exposició itinerant “Esport, indústria i modernitat”, que mostra la relació entre els orígens de l’esport modern i el desenvolupament científic, tecnològic i industrial a Catalunya. La mostra es podrà visitar fins al 12 de novembre de 2023 al MNACTEC i després farà itinerància per diverses poblacions catalanes.

El naixement de l’esport modern se situa a l’últim terç del segle XIX i evoluciona ràpidament fins a l’esclat de la Guerra Civil, que trenca de manera abrupta l’evolució dels avenços tecnològics, socials i econòmics de la pràctica esportiva iniciats amb la revolució industrial.

L’exposició explica com, en els seus inicis, l’esport era una activitat exclusiva de les classes benestants, que en els anys 1920 es va democratitzar gràcies a les millores laborals aconseguides pel moviment obrer. La classe popular es va incorporar a la pràctica esportiva i el consum d’espectacles esportius el va convertir en un fenomen de masses.

La reglamentació dels esports, l’organització en clubs i federacions, així com la comercialització, la professionalització de la premsa esportiva i l’aparició de la ràdio van ser factors claus per al seu desenvolupament. Els esports tradicionals van conviure amb el naixement de nous esports sorgits dels avenços científics, industrials i tècnics, com l’automobilisme, l’aviació o el ciclisme. Cada territori o localitat va tenir també una pràctica esportiva predilecta i més popularitzada, vinculada al desenvolupament d’un sector industrial concret.

Per altra banda, va començar a ser habitual la pràctica esportiva femenina, que va prendre sentit en el context polític de la segona república: es va afavorir la participació de la dona en els esports alhora que en la vida social en general.

L’exposició itinerant complementa el discurs historiogràfic amb un automòbil Sima Violet de 1925, una motocicleta JFC de 1924, una motocicleta Villalbí, un velocípede i una trentena d’objectes com cartells, trofeus, medalles i materials esportius diversos. També incorpora informació i material sobre la història de l’esport local a cada una de les localitats per on farà itineràncies. En el cas de Terrassa, es fa referència a l’hoquei herba, amb material original cedit per Toni Nogués.

La mostra, produïda pel MNACTEC, ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret, el Reial Club Marítim de Barcelona, la Fundació Barcelona Olímpica, l’Arxiu Històric del CD Terrassa Hockey, la Col·lecció Montoliu Valor i la marca de calçat MaTeS, que han cedit material i objectes. Així mateix, s’ha comptat amb la cessió de material gràfic i audiovisual de la Filmoteca de Catalunya, la Federació Catalana de Bàsquet, l’Arxiu Municipal de Terrassa (AMAT) i l’Editorial Postermil. 

 

Àmbits de l’exposició

L’exposició s’estructura en els àmbits següents:

  1. Inicis de l’esport modern a Catalunya: en aquest àmbit es presenta el concepte d’esport modern i el context històric i social que en van propiciar l’aparició i la popularització.
  1. Socialització i reglamentació de l’esport: s’hi explica com l'esport modern comença com una pràctica de les classes benestants, però a partir de la dècada de 1920 es converteix en un fenomen de masses, així com el paper del moviment olímpic modern en l’augment de la demanda esportiva.
  1. Esport i descoberta científica: aquest apartat se centra en l’excursionisme científic com a manera de descobrir el territori i origen de pràctiques esportives com l’alpinisme, l’escalada, l’espeleologia i alguns esports d’hivern.
  1. Dona i esport: s’hi exposa la incorporació de les dones al món de l’esport, primer de les de la burgesia i després de les de classes populars, en paral·lel a una major visibilitat i participació de la dona en la societat.
  1. Esports derivats dels avenços industrials: l’apartat repassa alguns dels invents tecnològics que van aparèixer i/o millorar-se gràcies a l’incentiu de les competicions i pràctiques esportives, com la bicicleta, la motocicleta, l’automòbil i l’avió.
  1. L’esport i els sectors industrials de Catalunya: l’àmbit presenta la relació entre un sector industrial concret i el naixement d’un esport determinat en un territori.
  1. Esport i premsa esportiva: aquest àmbit aborda la tasca d’expansió dels esports i nous hàbits de la societat catalana que va dur a terme la premsa esportiva i l’evolució tecnològica i conceptual d’aquesta.
  1. Evolució tecnològica de l’esport: s’hi mostra com la tecnologia ha incidit i millorat la pràctica esportiva, optimitzant-ne el material i afavorint la competitivitat i l’espectacularitat de la pràctica amb resultats cada vegada millors.
alt.press-clock  12 de setembre 2023