Cicle 'Lletres i societat industrial' 2018

El cicle presenta publicacions que giren al voltant de la ciència, la tècnica i la societat industrial

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitza el cicle de presentacions de llibres Lletres i societat industrial, que gira al voltant de la ciència, la tècnica i la societat industrial. L’objectiu de l’activitat és donar a conèixer aquelles obres literàries recents que retraten o s’ambienten en un context de canvi social, resultat dels processos d’industrialització a Catalunya, i aprofundir també en la vessant més tècnica d’aquests canvis  històrics i socials. Els àmbits que s’abordaran en el cicle són el comerç i el transport; l’aeronàutica, i el naixement de la societat industrial.



Dimarts 20 de febrer de 2018, a les 18.30 h (Comerç i transport) 
Presentació del llibre La filla de l’escocès, de Carme Melchor

Amb la participació de: 

  • Carme Melchor, autora
  • Josep Lluch, editor
  • Rosa Serra, historiadora

Sinopsi
El matí d’un dia de maig del 1915, la jove Maureen troba la seva mare al llit, escanyada amb una mitja, a la seva fonda del Poble Sec. Només falta un dispeser, registrat amb el nom de John Smith. Una pista massa fàcil. A partir d’aquest assassinat i de la investigació que se’n segueix, la novel·la va teixint una intriga poderosa que combina personatges de diversos nivells socials, siguin històrics i o bé inventats, i el rerefons històric del moment: la Primera Guerra Mundial, el tràgic enfonsament del transatlàntic Lusitània, l’electrificació de Catalunya a càrrec de l’enginyer Fred Pearson, la crisi de la Canadenca i les tensions socials que es viuen en una ciutat que és coneguda a tot Europa com la 'Rosa de Foc'.



Dimarts 6 de març de 2018, a les 18.30 h (Societat industrial)
Presentació del llibre Temps de llum, de Sílvia Tarragó

Amb la participació de:   

  • Sílvia Tarragó, autora
  • Rosario Gómez, editora
  • Antoni Gras, responsable de Planejament i Patrimoni Històric d'FGC

Sinopsi
«A banda i banda del passadís, dues fileres de columnes sostenien el sostre, que constituïa el cor del carrer Pelai, i custodiaven l’entrada a les botigues, ubicades als laterals de la galeria. [...] La llum tenia un encant que semblava venir d’altres temps».

La Júlia, una jove minyona acabada d’arribar a la ciutat, quedarà fascinada per les llums del petit univers sota terra. Aquells passadissos seran confidents de les seves vivències, dels seus neguits, dels seus primers amors, dels seus secrets i de la vida dels comerciants. La filla dels amos de la pastisseria, l’aprenent de barber, l’acomodador del cinema, la perfumera, tots configuraran un món que va canviant, dècada a dècada, seguint l’emocionant batec de Barcelona. 

Temps de llum és una novel·la ambientada en les primeres galeries comercials subterrànies d’Europa i retrata amb gran encert i realisme la Barcelona dels anys quaranta fins als noranta, moment en què es va tancar l’Avinguda de la Llum. 


Dimarts 20 de març de 2018, a les 18.30 h (Aeronàutica)
Presentació del llibre La noia de la Pirelli, de Plàcid Garcia-Planas i Gemma Saura

Amb la participació de:

  • Plàcid Garcia-Planas i Gemma Saura, autors
  • Glòria Guasch, editora
  • Albert Tubau, historiador

Sinopsi
Roser Ferran és una de les últimes persones vives que van tenir un càrrec de responsabilitat a
la República. Amb 21 anys va tenir a les seves ordres 3.000 treballadors de les cinc fàbriques
Pirelli (fabricava els pneumàtics dels camions que anaven al front).
Amb el relat de la seva vida, anirem obrint la porta a personatges fascinants que ella va conèixer –Toscanini, un dels grans directors d’orquestra de la història; el periodista César González-Ruano; l’enginyer Luraghi, poeta i futur president d’Alfa Romeo...– , per anar teixint el fresc del segle que li va tocar viure. Una vida de modernitat, atzar, vertigen i voluntat de ferro.

press-clock 25 de gener 2018