Aigua i energia. L'aprofitament hidroelèctric dels rius catalans

La publicació recull d’una forma precisa i ben documentada la generació elèctrica catalana vinculada amb l'ús de l'aigua com a font d'energia

De Joan Carles Alayo. Publicat per Pagès Editors

La producció hidroelèctrica arrenca a Catalunya a finals de segle XIX i bona part d'aquelles instal·lacions pioneres encara segueixen mantenint la seva aposta industrial que respecta el medi ambient. Aquesta publicació recull d’una forma precisa i ben documentada el que ha estat la generació elèctrica catalana vinculada amb l'ús de l'aigua com a font d'energia. Està estructurada perquè el lector pugui recórrer, riu a riu, a través del text i les imatges, totes les instal·lacions que actualment donen vida industrial als nostres rius i ens aporten energia d'origen renovable. Des de les petites centrals, que es van començar a construir a les fàbriques tèxtils dels rius Llobregat o Ter, fins a les grans centrals construïdes al segle XX, totes han estat documentades, descrites i visitades per l'autor.

Joan Carles Alayo i Manubens (Vilafranca del Penedès, 1948) és pèrit industrial elèctric i doctor enginyer industrial per la UPC. Ha estat vinculat des de l’any 1970 en empreses del sector: Hidroelèctrica de Cataluña, S.A., ENHER i ENDESA. Apassionat per l'electricitat, la seva recerca històrica s'ha dedicat a l'estudi de l'evolució de la tecnologia elèctrica i la electrificació de Catalunya i Espanya. És membre de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i col·laborador del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Entre les seves obres mereix destacar L'electricitat a Catalunya, de 1875 a 1935.