Carboneres, calderes, xemeneia i màquina de vapor

El cor de la fàbrica tèxtil

A la planta soterrani del museu, hi trobareu les carboneres, les calderes, la xemeneia i les escales d'accés a la màquina de vapor, espais energètics que eren el cor de l'antiga fàbrica tèxtil. Si es surt al balcó de la sala de la màquina de vapor, es pot observar les grans dimensions de la nau industrial, d’11.000 m2, avui convertida en espai expositiu.

A les carboneres s’hi emmagatzemava el carbó, combustible per fer funcionar la màquina de vapor, que produïa l'energia per accionar les màquines de la fàbrica tèxtil. Aquest carbó provenia, principalment, de Gales i d'Astúries. El transport es feia en vaixells de vapor fins al port de Barcelona i, des d'allà, en tren fins a Terrassa, i en carro fins a la fàbrica.

A les dues calderes, la combustió del carbó escalfava l'aigua fins que es convertia en vapor que, a través d'un conducte, arribava fins a la màquina de vapor.

Un dels elements més representatius de les fàbriques són les altes xemeneies, que són el conducte de sortida del fum provinent de les calderes. La del Vapor Aymerich, Amat i Jover té 41 metres d'alçada i està construïda amb maons, com la resta de la fàbrica. Els visitants poden entrar dins de la xemeneia, just pel mateix espai que abans hi passava el fum i gaudiran d’una experiència sorprenent.

La màquina de vapor era el cor de la fàbrica. Era coneguda popularment com “la burra”, ja que accionava tota la maquinària tèxtil de la nau industrial.