L'exposició "El Pirineu estereoscòpic", al MNACTEC

La mostra recull imatges de les comarques pirinenques dels anys 1920 i 1930

El Museu Nacional de la Ciència i  la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) acull a partir del 14 de juliol i fins al 27 de setembre l’exposició itinerant “El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella. Fotografies dels anys 20 i 30”. L’exposició recupera un important fons estereoscòpic inèdit del Pirineu, amb imatges fetes pel fotògraf Josep Forns i Olivella durant els anys 20 i 30 del segle XX que es conserven al MNACTEC.

Aquest exposició és fruit d’un projecte conjunt de l’Institut de Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el MNACTEC, la Xarxa de Museus i Equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran, la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu.

“El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella. Fotografies dels anys 20 i 30” és un producte cultural transversal per entendre com era el Pirineu de principis del segle XX i la seva evolució fins al present. Recull imatges de les diferents comarques pirinenques que, gràcies al seu format estereoscòpic, es poden veure en 3 dimensions.

L’exposició va començar la seva itinerància el mes de juny de 2019 i ja s’ha pogut visitar a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, a la Seu d'Urgell; a l’Epicentre, a Tremp, i a la Casa del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a Boí. Un cop acabi la itinerància al mNACTEC, l’exposició viatjarà del 9 d'octubre a l'11 de desembre de 2020 a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, a Sort.

 

El projecte expositiu

El fons del fotògraf Josep Forns i Olivella, conservat al mNACTEC, conté més de 2.000 plaques estereoscòpiques, una part de les quals són de l’Alt Pirineu, Aran i Andorra, capturades entre els anys 1924 i 1935. L’estudi i la documentació del fons han permès desenvolupar un interessant relat museogràfic.

Aquestes fotografies són l’expressió d’un viatger inquiet i curiós, que dominava la tècnica fotogràfica de l’estereoscòpia, ingredients molt adequats per plantejar un projecte no únicament de recerca, sinó també de divulgació i restitució de la memòria fotogràfica a partir de la producció d’una exposició de petit format.

La mostra ha comptat amb el treball de diversos experts: Xavier Goñi, fotògraf i gran coneixedor de la fotografia històrica de les terres de ponent, com a comissari de l’exposició; Josep Armengol, historiador trempolí que va resseguir i investigar  la biografia de Josep Forns i Olivella, i Ramon Barnadas, historiador de la fotografia que ha aportat una contextualització completa d’aquest fotògraf en la seva època i que permet ubicar-lo en les tendències fotogràfiques i culturals de la primera meitat del segle XX.

press-clock 13 de juliol 2020