El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella

La mostra recupera un important fons estereoscòpic del fotògraf Josep Forns i Olivella que es conserva al MNACTEC

Del 03 de juny de 2019 al 06 de juny de 2021

L’exposició recupera un important fons estereoscòpic inèdit del Pirineu, amb imatges fetes pel fotògraf Josep Forns i Olivella durant els anys 20 i 30 del segle XX que es conserven al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). 

“El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella. Fotografies dels anys 20 i 30” és un producte cultural transversal per entendre com era el Pirineu de principis del segle XX i la seva evolució fins al present. Recull imatges de les diferents comarques pirinenques que, gràcies al seu format estereoscòpic, es poden veure en 3 dimensions.

El Fons del fotògraf Josep Forns i Olivella, conservat al MNACTEC, conté més de 2.000 plaques estereoscòpiques, una part de les quals són de l’Alt Pirineu, Aran i Andorra, capturades entre els anys 1924 i 1935. L’estudi i la documentació del fons han permès desenvolupar un interessant relat museogràfic.

Aquesta exposició és fruit d’un projecte conjunt en què han participat l’Institut de Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el MNACTEC, la Xarxa de Museus i Equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran, la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu com a Museu de Suport Territorial.

La itinerància de l'exposició és la següent:

  • Del 3 de juny al 4 d'agost de 2019: la Seu d'Urgell (Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell).
  • Del 22 de novembre de 2019 al 12 de gener de 2020: Tremp (Espai Epicentre).
  • Del 3 de febrer al 31 de maig de 2020: Boí (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici – Casa del Parc).
  • Del 14 de juliol de 2020 al 6 de juny de 2021: Terrassa (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya).