El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella

La mostra recupera un important fons estereoscòpic del fotògraf Josep Forns i Olivella que es conserva al mNACTEC

De juny de 2019 a setembre de 2020

L’exposició recupera un important fons estereoscòpic inèdit del Pirineu, amb imatges fetes pel fotògraf Josep Forns i Olivella durant els anys 20 i 30 del segle XX que es conserven al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). 

“El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella. Fotografies dels anys 20 i 30” és un producte cultural transversal per entendre com era el Pirineu de principis del segle XX i la seva evolució fins al present. Recull imatges de les diferents comarques pirinenques que, gràcies al seu format estereoscòpic, es poden veure en 3 dimensions.

El Fons del fotògraf Josep Forns i Olivella, conservat al mNACTEC, conté més de 2.000 plaques estereoscòpiques, una part de les quals són de l’Alt Pirineu, Aran i Andorra, capturades entre els anys 1924 i 1935. L’estudi i la documentació del fons han permès desenvolupar un interessant relat museogràfic.

Aquesta exposició és fruit d’un projecte conjunt en què han participat l’Institut de Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el mNACTEC, la Xarxa de Museus i Equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran, la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu com a Museu de Suport Territorial.

La itinerància de l'exposició és la següent:

  • Del 3 de juny al 4 d'agost de 2019: la Seu d'Urgell (Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell).
  • Del 22 de novembre de 2019 al 12 de gener de 2020: Tremp (Espai Epicentre).
  • Del 3 de febrer al 26 d’abril de 2020: Boí (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici – Casa del Parc).
  • De l’1 de maig al 30 de juny de 2020: Espot (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici – Casa del Parc).
  • Del 5 de juliol al 27 de setembre de 2020: Terrassa (Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya).