El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) acull fins al 30 d’agost del 2017 l’exposició “Pere Català i Pic [la modernitat i la tècnica]”, una mostra que recupera la memòria visual d’un dels fotògrafs catalans més importants del segle XX: Pere Català i Pic.
L’exposició presenta 35 reproduccions d’obres del fotògraf i 14 obres originals provinents del seu arxiu, diversos objectes que van pertànyer a Pere Català i Pic (una càmera, dietaris personals, negatius i fórmules per revelar i retalls de diaris d’època) i un audiovisual documental sobre la vida i l’obra enregistrat amb els investigadors que van fer recerca sobre el fotògraf.
La mostra, comissariada per Pablo Giori, neix com a part d’un projecte de difusió del fotògraf engegat l’any 2013 amb la recuperació del seu arxiu i la publicació, l’any 2016, de la biografia Pere Català i Pic: fotografia, publicitat, avantguarda i literatura, 1889-1971, de l’editorial Rafael Dalmau.
L’exposició es divideix en dos grans àmbits: d’una banda, es recupera la multiplicitat de l’obra de Pere Català i Pic des d’una proposta retrospectiva i cronològica en tres grans moments; de l’altra, es reflexiona sobre el diàleg entre modernitat i tècnica.
La seva producció es pot interpretar com una recerca estètica, publicitària i pedagògica entre la recuperació de les arrels i la construcció d’un projecte de societat moderna, industrial i republicana. Com es pot veure en aquesta exposició, Pere Català i Pic reflexiona i plasma a la seva obra aquesta obsessió per la modernitat i per la tècnica, un diàleg que permet entendre la seva posició com a artista avantguardista, però també com a intel·lectual autodidacte.
El fotògraf
La trajectòria de Pere Català i Pic permet explicar la quotidianitat de l’ofici de fotògraf i alhora seguir de primera mà la història de Catalunya des de la perspectiva d’un intel·lectual, d’un self-made man.
Català i Pic és conegut sobretot com a fotògraf i com a autor del famós cartell “Aixafem el feixisme”, però també va treballar en un banc, va ser aprenent, pintor i retratista, pare, activista de la pàtria petita, fototècnic publicitari, articulista i professor del Seminari de Publicitat, creador del Comissariat de Propaganda i cap d’edicions, literat sense publicacions, fotògraf industrial i artístic, calçotaire, alguerista, sardanista, viatger incansable i, sobretot, amic dels amics.
11 de maig 2017