Pere Català i Pic [la modernitat i la tècnica]

La mostra recupera la memòria visual d’un dels fotògrafs catalans més importants del segle XX

Del 11 de maig de 2017 al 17 de setembre de 2017

L’exposició té com a objectiu recuperar la memòria visual d’un dels fotògrafs catalans més importants del segle XX: Pere Català i Pic. La mostra, comissariada per Pablo Giori, neix com a part d’un projecte de difusió del fotògraf engegat l’any 2013 amb la recuperació del seu arxiu i la publicació l’any 2016 de la biografia Pere Català i Pic: fotografia, publicitat, avantguarda i literatura, 1889-1971, de l’editorial Rafael Dalmau.

La trajectòria de Pere Català i Pic permet explicar la quotidianitat de l’ofici de fotògraf i alhora seguir de primera mà la història de Catalunya des de la perspectiva d’un intel·lectual, d’un self-made man. Català i Pic és conegut sobretot com a fotògraf i com a autor del famós cartell «Aixafem el feixisme», però també va treballar en un banc, va ser aprenent, pintor i retratista, pare, activista de la pàtria petita, fototècnic publicitari, articulista i professor del Seminari de Publicitat, creador del Comissariat de Propaganda i cap d’edicions, literat sense publicacions, fotògraf industrial i artístic, calçotaire, alguerista, sardanista, viatger incansable i, sobretot, amic dels amics.

L’exposició presenta 35 reproduccions d’obres del fotògraf i 14 obres originals provinents del seu arxiu, diversos objectes que van pertànyer a Pere Català i Pic (una càmera, dietaris personals, negatius i formules per revelar i retalls de diaris d’època) i un audiovisual documental sobre la vida i l’obra enregistrat amb els investigadors que van treballar sobre el fotògraf.

La mostra es divideix en tres àmbits cronològics (1915-1932: Cal retratista; 1932-1939: La República i la Guerra, i 1939-1971: Postguerra, industrialització, literatura) i un de temàtic sobre les relacions entre tècnica i modernitat.