El MNACTEC acull l'exposició “Bombers 40 anys”

La mostra explica la creació, l'evolució i els reptes de futur dels Bombers de la Generalitat

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) acull fins al 17 de setembre la mostra itinerant “Bombers 40 anys. Creació, evolució i reptes de futur dels Bombers de la Generalitat”, que repassa les quatre dècades d’història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) de la Generalitat de Catalunya, explicant-ne els orígens, l’evolució, el funcionament actual i els reptes de futur.

Nou maniquins complementen el discurs historiogràfic: mostren els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat al llarg de la seva història, des del 1980, els dels grups operatius del Cos (GRAF, GRAE) i els d’altres unitats de la DGPEIS que donen suport a l’operativa dels Bombers (els Equips de Prevenció Activa Forestal, el personal tècnic operador de control o els auxiliars d’ofici forestal).

L’exposició ha estat comissariada pel Grup 14x40, integrat per personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina rutinària, dedica part del seu temps a la localització, restauració, conservació i divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que han format part del Cos de Bombers al llarg d’aquestes quatre dècades.

Aquesta mostra itinerant ja s’ha pogut visitar a Puigcerdà, Berga, Manresa i Vic.

 

Ampliació d’objectes exposats al MNACTEC

A més dels objectes que presenta l’exposició itinerant, el MNACTEC l’ha enriquit amb noves peces rellevants en l’àmbit de la prevenció i l’extinció d’incendis i salvaments.

En primer lloc, s’hi exposa l’helicòpter model Bölkow BO 105, adquirit per la Generalitat l’any 1982 i que va ser el primer helicòpter utilitzat a Catalunya i l’Estat Espanyol en l’extinció d’incendis. És un helicòpter utilitari lleuger, polivalent i bimotor, desenvolupat a Stuttgart pel fabricant aeronàutic alemany Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB). Es tracta d’un aparell amb la darrera tecnologia de l’època i permet fer girs de 360 graus. Aquesta maniobrabilitat va ser el motiu pel qual el Govern de la Generalitat el va adquirir com a eina per a l’extinció d’incendis.

També s’hi exhibeix una col·lecció d’objectes històrics dels anys 1920 i 1930 relacionats amb el cos de bombers de Terrassa, que inclou el camió d’extinció d’incendis Ford TT i cascs del cos de bombers de Terrassa i d’altres llocs de Catalunya, cedits pels seus propietaris per a l’exposició.

L’exposició també mostrarà una selecció d’extintors des dels anys 1920 fins als 1970-80, així com la motobomba Montserrat, un aparell fabricat als anys 1930 a Catalunya que permetia per primera vegada bombar amb un motor l’aigua per traslladar-la d’un lloc a un altre en lloc de fer-ho de manera manual.

Una altra peça exposada és una camioneta Land Rover “Carrosseta”, amb una capacitat de 500 litres d’aigua, que va estar en actiu entre 1973 i 1995 i que va acabar el seu servei al Parc de Bombers de Guissona.

Per últim, en l’exposició al MNACTEC es podrà veure un objecte aparentment simple però molt important: el ràcord Barcelona. Es tracta d’un invent de 1917 del sabadellenc Teodoro Sanmartí que consistia en una peça metàl·lica per acoblar mànegues que permetia ajustar-se a totes les mides de mànegues i sortides d’aigua. Aquesta peça va ser molt important, ja que fins aleshores a cada població tenia el seu propi ràcord, fet que impossibilitava que els bombers poguessin ajudar en incendis de gran magnitud d’altres poblacions.

 

press-clock 26 de gener 2023