Una MIRada a l'espai

Cinema i astronàutica

Del 11 de desembre de 2019 al 14 de juny de 2023

L’exposició presenta la història i les missions de l’estació espacial Mir durant els seus 15 anys de vida, en un context de cursa en la descoberta de l’espai durant la Guerra Freda. "Una MIRada a l'espai" vol reflexionar també sobre les relacions d’intercanvi entre ciència i ciència-ficció, mostrar les aportacions de la tecnologia espacial a la vida quotidiana i presentar les missions actuals i futures d’exploració de l’espai.

Una rèplica a escala real de la primera Mir, creada per Grup MEDIAPRO per al rodatge del film Sergio & Serguéi i cedida al MNACTEC, permet als visitants descobrir l’interior de l’estació i experimentar en la pròpia pell com era la vida dins de la Mir.

L’any 1986, l’estació Mir va començar a orbitar al voltant de la terra. Operada per la Unió Soviètica i posteriorment per Rússia, fou la primera estació orbital habitable i un laboratori de proves per a experiments científics i observacions astronòmiques. A més, va registrar rècords de permanència d’éssers humans a l’espai al llarg dels 15 anys que va estar en òrbita.

Inspirada en un dels milers d’històries al voltant d’aquesta estació espacial, la pel·lícula Sergio & Serguéi (Ernesto Daranas, 2018) s’ambienta dins l’estació espacial l’any 1991, en ple esfondrament de la URSS, per narrar la relació entre l’astronauta rus Serguéi Asimov i un radioaficionat i professor cubà que assisteix desolat a la caiguda del bloc comunista.  

Àmbits:

  1. L’astronàutica i l’espai a la gran pantalla. Les relacions entre la ciència i la ciència-ficció.
  2. Explorar l’univers i l’espai. L’última frontera. Història de la Mir.
  3. Gràcies a l’astronàutica. Com la tecnologia espacial s’ha aplicat a la vida quotidiana.
  4. L’espai: futur de la humanitat. Missions espacials actuals i futures.

L'exposició “Una MIRada a l’espai” ha comptat amb la col·laboració de Grup MEDIAPRO i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. L’Agència Espacial Europea hi ha col·laborat amb la cessió d’imatges de l’espai i vídeos explicatius de l’Estació Espacial Internacional (ISS).

→ Consulteu el web de l'exposició: http://mir.mnactec.cat/