Una MIRada a l'espai

Cinema i astronàutica

A partir del 27 de novembre de 2019

L’exposició presenta la història i les missions de l’estació espacial internacional Mir durant els seus 15 anys de vida, en un context de cursa en la descoberta de l’espai durant la Guerra freda. Una gran maqueta a escala real de la primera Mir, creada per Mediapro per al rodatge del film Sergio&Serguéi i cedida al mNACTEC, permet als visitants descobrir l’interior de l’estació i experimentar en la pròpia pell com era la vida dins de la Mir.

Dins de la programació de l’ESPAId’ARTS, “Una MIRada a l’espai” vol reflexionar també sobre les relacions d’intercanvi entre ciència i ciència ficció, i sobre com la tecnologia cinematogràfica actual aconsegueix recrear els paisatges i les condicions d’ingravidesa de l’espai.

L’any 1986, l’estació Mir va començar a orbitar al voltant de la terra. Operada per la Unió Soviètica i posteriorment per Rússia, fou la primera estació orbital habitable i un laboratori de proves per a experiments científics i observacions astronòmiques. A més, va registrar rècords de permanència d’éssers humans a l’espai al llarg dels 15 anys que va estar en òrbita.

Inspirada en un dels milers d’històries al voltant d’aquesta estació espacial, la pel·lícula Sergio&Serguéi s’ambienta dins l’estació espacial l’any 1991, en ple esfondrament de la URSS, per narrar la relació entre l’astronauta rus Serguéi Asimov i un radioaficionat i professor cubà que assisteix dessolat a la caiguda del bloc comunista.  

Àmbits:

  1. Viatjar a la velocitat de la llum. Les relacions entre la ciència i la ciència-ficció.
  2. Mir: 15 anys de vida i treball a l’espai. Història i principals missions de la Mir.
  3. Gràcies a l’astronàutica. Com la tecnologia espacial s’ha aplicat a la vida quotidiana.
  4. L’espai: futur de la humanitat. Missions espacials actuals i futures.

Espai i instal·lació produïts amb la col·laboració de Mediapro.