Tancar menú

'Pila', l'obra de Mònica Planes creada per al MNACTEC

Estarà exposada a la sala de vapor del museu fins al 12 de febrer

L’artista Mònica Planes ha presentat la seva obra Pila. Pa, ferro, aigua, foc i morter de ciment, creada específicament per al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). L’obra forma part del projecte “Passat/Present”, un cicle d’intervencions artístiques a quatre espais patrimonials catalans, a cura de Frederic Montornés, organitzat per la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Pila es podrà veure a la sala de vapor del MNACTEC fins al 12 de febrer.

Mònica Planes (Barcelona, 1992), graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i màster en Producció i Investigació Artística, és una artista que explora, des de la pràctica escultòrica, la relació entre matèries primeres de gran rigidesa i el moviment del seu cos des del moment en què s’apropa al ciment i decideix furgar en la seva naturalesa per tal d’extreure’n l’ànima. La seva producció, de caràcter experimental, tant des del punt de vista formal com conceptual, vertebra un discurs que traspassa el fet artístic de manera que el seu concepte d’escultura —el llenguatge expressiu que li és més propi— la duu a entendre la seva obra no com quelcom estàtic i inamovible, sinó com un ens en moviment continu que només s’atura quan impacta en l’espectador.

La decisió de proposar a Mònica Planes investigar el potencial que habita l’espai del MNACTEC respon, d’una banda, a la voluntat de continuar investigant en la constitució dels materials i les seves formes, i, d’altra banda, a la fascinació que sent pels motors com a generadors i distribuïdors d’energia i com a creadors de matèria.

A partir d’un procés de recerca i investigació sobre l’edifici i el llegat que es conserva al MNACTEC, Mònica Planes va decidir que la sala de la màquina de vapor del museu era el lloc idoni per a la seva intervenció. El fet que un espai estigui dedicat només a un motor li va despertar la necessitat de posar en valor allò que hagués tingut alguna cosa a veure en la seva construcció i/o configuració: des de la distribució de la seva força fins a allò que l’alimenta, passant pel material amb què s’ha construït, la font d’energia que el posa en marxa, etc.

Tot fragmentant la màquina de vapor sobre la base d’aquests criteris i la voluntat de materialitzar una proposta que posi en valor els materials que participen en el seu funcionament, Planes proposa un conjunt de petites peces que, a la manera d’apunts escultòrics, se centrin en allò que hi ha d’essencial en el motor de vapor: el pa, el carbó, el ferro i l’aigua. Una cadena escultòrica en transformació a partir d’una primera escultura: el motlle en ciment del seu propi cos.

 

Projecte “Passat/Present”

"Passat/Present" és un projecte del Departament de Cultura que té com a objectiu fer dialogar l’art contemporani i el patrimoni cultural. Quatre artistes contemporànies de diferents generacions nascudes o residents a Catalunya, presenten les seves intervencions artístiques en quatre espais patrimonials i simbòlics de Catalunya: Laia Estruch al conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul; Dora García al Reial Monestir de Santes Creus, Irene Solà a la ciutat grecoromana del MAC Empúries i Mònica Planes al MNACTEC.

L’obra que proposen les quatre autores parteix de llargs processos de recerca i investigació, i s’adscriu a la recuperació de la memòria que permet un diàleg amb el passat des dels paràmetres del present.

La proposta, comissariada per Frederic Montornès, consisteix, per tant, en la revisió dels fons museístics per estudiar i reinterpretar aquests fons des de perspectives creatives amb la vocació de posar en valor la importància de l'acte d’investigar, ordenar, conservar i comunicar coneixement.

“Passat/present” es desenvolupa en el marc d’una col·laboració entre la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

alt.press-clock  17 de desembre 2022