El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha lliurat els premis del certamen Joves Leonardo, adreçat a l’alumnat d’educació secundària. En el concurs els alumnes han desenvolupat un treball relacionat amb la visita a l'exposició "Leonardo da Vinci: El geni i els invents" al mNACTEC i l’han exposat en un vídeo. L’àmbit d’aplicació podia ser qualsevol relacionat amb Leonardo da Vinci: art, ciència, tecnologia, vida quotidiana, economia, societat, etc.
Els treballs premiats inclouen projectes com la robotització dels invents de Leonardo, propostes d’invents per millorar l’institut, una recerca en anglès sobre el tanc dissenyat per Leonardo, un treball sobre l’invent del paracaigudes del geni italià i la creació d’un capgròs de Leonardo per a l’exposició.
Els treballs i alumnes premiats han estat:
CATEGORIA 1r CICLE ESO
1r premi: Dels invents als robots
INS Cornellà, Cornellà de Llobregat
Professora: Xiana Díaz.
Alumnes: Treball col·lectiu de tots els alumnes de 1er d’ESO
2n premi: I tu, què t'inventes? Fem Leonardo
INS Leonardo da Vinci, Sant Cugat del Vallès
Professora: Isabel de la Fuente
Alumnes: Hi han participat tots els alumnes de 1r d’ESO però s’han premiat els treballs següents: La llibreta intel·ligent, d’Enric Extrems; App gestió de la cantina, de Nico Marcaida i Jan Urrutia; Detector de Bullying, d’Àlex Llorens i Yzan Peralta, i Invent de xip, de Dani Rica.
CATEGORIA 2n CICLE D'ESO
1r premi: Leonardo da Vinci and the Armoured Car
SES Vallbona d'Anoia, Vallbona d’Anoia
Professora: Carme Flores
Alumnes: Jabir Fekkak, Minerva Graells, Josep Borràs, Ivet Tomàs, Maria Espin
2n premi: Paracaigudes de Leonardo
SES Can Record, Sant Esteve de Palautordera
Professores: Anna Esteve i Núria Mir
Alumnes: Mariona Serra i Júlia Castelló
PREMI ESPECIAL
Alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa: Realització del capgròs de Leonardo da Vinci.
L’acte de lliurament dels premis s'ha fet en el marc de l’activitat "Gags científics des de Leonardo fins avui", a càrrec d'Adolf Cortel, professor de Física i Química i expert divulgador de la ciència. En l’activitat s'han fet un conjunt d'experiments participatius que posen de manifest l'evolució de la ciència i la tecnologia des de l'època de Leonardo fins avui.
Joves Leonardo
El certamen Joves Leonardo l’organitzen conjuntament el mNACTEC i el CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa) del Departament d’Ensenyament, amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia i la Tecnología (FECYT), l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa, la Societat Catalana de Tecnologia i l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la UPC.
El jurat del certamen ha valorat, entre d’altres aspectes, l’interès educatiu dels treballs, la correcció i la coherència dels continguts treballats en relació al currículum, la correcció científica i tecnològica del treball i l’originalitat de la producció. El jurat ha estat format per: Lluís Mora, director del CESIRE: Jordi Regalés, coordinador de l’àmbit de Tecnologia del CESiRE; Rosana Fernandez, d el’àmbit de Tecnologia del CESIRE; Ester Forné, de l’àmbit de les Arts del CESIRE; Jaume Perarnau, director del mNACTEC; Esther Font, responsable d’exposicions del mNACTEC i coordinadora del projecte, i Núria Salán, professora de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.