El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) incorporarà a les seves col·leccions l'anunci de Netol dels anys 60 aparegut al carrer de la Font Vella de Terrassa, que passarà a ser propietat del MNACTEC un cop se n'hagi formalitzat la donació per part del propietari de l'edifici on es troba. L'anunci es restaurarà in situ i es mantindrà a l'espai públic tot i formar part de les col·leccions del MNACTEC.
Aquesta setmana s'estan acabant de tancar els detalls de l'acord de la donació entre el MNACTEC i la propietat de l’edifici, que se signarà en els propers dies. Un cop signat el conveni, el Museu iniciarà la primera fase de consolidació de l'anunci per evitar-ne una major degradació i, a continuació, es durà a terme la segona fase d’efectiva restauració de l’element.
Aquesta fórmula de propietat de l’objecte per part del Museu amb manteniment en l'espai públic és un sistema museològic innovador que ja s'ha utilitzat en el cas d'altres peces de museu en entorns urbans.
El mes de juliol passat, es van reunir l'Ajuntament de Terrassa, el MNACTEC i el propietari per mirar de trobar una solució conjunta per conservar l'anunci, que finalment s’ha fet a dues bandes entre la propietat i el MNACTEC.
Posada en valor del patrimoni de la societat industrial
L'adquisició de l'anunci per part del MNACTEC forma part d'una de les línies estratègiques d'actuació del Museu que se centra en posar en valor i protegir el patrimoni de la societat industrial que es troba en ciutats i pobles de Catalunya.
Dins d'aquesta mateixa línia, el MNACTEC va iniciar l'any 2017 Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar, georeferenciar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. La iniciativa recopila fotografies i informació dels elements identificatius i corporatius de la societat industrial (s. XIX - 1980) que encara es conserven als carrers i paisatges de Catalunya, en cinc àmbits temàtics: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç; el lleure, i les ciències aplicades. S’hi recullen elements com ara antigues carreteres, benzineres i estacions de trens; rètols publicitaris i de senyalització; comerços tradicionals; elements de patrimoni ferroviari, o plaques de senyalització de riuades.
Actualment el projecte compta amb més de 1.700 elements inventariats per 260 col·laboradors. La segona part del projecte Museu al carrer, que s’iniciarà aquest 2022, consisteix en valorar quins dels elements d’arreu de Catalunya recollits al projecte són els més destacats i singulars per protegir-los i, si cal, catalogar-los.
29 de setembre 2022