Tancar menú

Inversió de 450.000 € als museus del Sistema Territorial

Es destina a projectes de restauració, museològics i d'edició de publicacions de recerca

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) destina enguany 447.079,27 euros als museus i centres d’interpretació patrimonial que formen part del seu Sistema Territorial. Aquesta xarxa està integrada per 27 museus d’arreu del país que expliquen el procés d’industrialització a Catalunya mitjançant les seves col·leccions, les seves exposicions i la museïtzació in situ de les diferents activitats productives que han existit.

La inversió de 447.079,27 euros es destinarà a la materialització de 47 projectes presentats pels museus membres. D’aquest import, 100.000 euros els aporta la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la resta provenen del pressupost propi del museu nacional. La inversió anual del MNACTEC en els museus de la seva xarxa encaixa amb la línia estratègica post COVID del Departament de Cultura de donar suport als museus del territori.

Entre les 47 actuacions previstes, destaquen projectes de restauració de patrimoni científic, tècnic i industrial (rodes hidràuliques, excavadores a vapor, locomotores, béns mobles relacionats amb la torneria o el suro, etc.); projectes museològics i museogràfics; espais i projectes didàctics; elements de difusió patrimonial; ajuts a l’edició de publicacions de recerca; edició de guies i desplegables patrimonials; recerques; millores de webs; actuacions i aplicacions en tecnologia 3D, etc. També es financen estudis d’impacte econòmic, actuacions de difusió conjunta, actuacions d’economia d’escala en l’aplicació i manteniment de programaris informàtics, transport d’objectes, cursos de 3D, plans d’accessibilitat, etc.

Una xarxa pionera d’alta repercussió al territori

El Sistema Territorial del MNACTEC, constituït per decret de la Generalitat de Catalunya l’any 1996, va ser la primera xarxa de museus que es va crear a Catalunya i ha servit de model museològic per a la creació d’altres xarxes de museus arreu d’Europa.

Actualment en formen part els 27 museus i espais patrimonials següents:

  • Alt Pirineu i Aran: Museu Hidroelèctric de Capdella, Museu de Gerri de la Sal i Serradora d’Àreu.
  • Barcelona: mNACTEC, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu “La Rajoleta” d’Esplugues de Llobregat, Museu del Ferrocarril de Calalunya de Vilanova i la Geltrú, La Tèrmica Roca Umbert de Granollers i Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró.
  • Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró
  • Catalunya Central: Museu Molí Paperer de Capellades, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Museu del Ter (Manlleu), Museu de la Tècnica de Manresa, Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, Museu de les Mines de Cercs, Museu de la Torneria (Torelló) i Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona.
  • Girona: Museu del Suro de Palafrugell, Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret de Sils, Farga Palau de Ripoll i Terracotta Museu de Ceràmica a la Bisbal d’Empordà.
  • Lleida: Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega i Museu de l’Oli de Catalunya de la Granadella.
  • Tarragona: Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat i Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí.
  • Terres de l’Ebre: Museu del Ferrocarril a Móra la Nova.

Segons un estudi de l’impacte econòmic elaborat per ESADE - Grup de recerca en Gestió d’Empreses Turístiques (GRUGET), els museus del Sistema Territorial del MNACTEC van generar 2,14 euros per cada euro d’inversió per part de l’Administració pública l’any 2017.

alt.press-clock  9 de juliol 2020