El tinent d'alcalde de Desenvolupament econòmic, Industria i Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa, Miquel Sàmper; el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma; el president de Grífols S.A., Víctor Grífols, i el director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Jaume Perarnau, han inaugurat l’exposició “Grífols: tres generacions al servei de la salut” a l’espai Made in Catalonia. Empreses centenàries catalanes del mNACTEC. La inauguració coincideix amb la celebració del 75è aniversari de la fundació de l’empresa, el 18 de novembre de 1940.
La mostra destaca la vocació de Grífols de cercar solucions innovadores per a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones, així com la seva trajectòria centenària, que comença el 1909 amb la creació d’un laboratori d’anàlisis clíniques i es consolida a partir de la dècada de 1960 amb la internacionalització de l’empresa. El desenvolupament d’una flèbula per a transfusions indirectes, la tècnica de la plasmafèresi, el procés del fraccionament del plasma i l’ús innovador de la liofilització per a conservar-lo són algunes de les fites importants que subratlla l’exposició. Al vestíbul del mNACTEC s’exposa un dels dos únics liofilitzadors de plasma que queden, dels sis que Grífols va fabricar a la dècada de 1940.
L'exposició es podrà veure fins al 17 de juliol del 2016 a l’espai expositiu Made in Catalonia. Empreses centenàries catalanes, ubicat al vestíbul del Museu, i que acull exposicions temporals d’empreses centenàries catalanes que encara avui estan en funcionament.
Àmbits de la mostra
L’exposició “Grífols: tres generacions al servei de la salut” s’estructura en cinc àmbits temàtics:
Els orígens: de la medicina homeopàtica a les anàlisis clíniques
El primer àmbit s’endinsa en els orígens de Grífols quan, el 1909, Josep Antoni Grífols Roig va fundar el seu laboratori, que s’ha recreat a l’exposició. Els objectes exhibits destaquen les primeres contribucions científiques de l’empresa: el desenvolupament d’una flèbula per a transfusions indirectes i la fundació d’un dels primers bancs de sang privats d’Europa.
L’essència dels Laboratoris Grífols
Mitjançant objectes, documentació i material audiovisual, s’explica el funcionament i l’abast de dues contribucions pioneres dels Laboratoris Grífols: l’ús innovador de la liofilització en la conservació del plasma i el desenvolupament de la plasmafèresi, una tècnica que permet retornar les cèl·lules sanguínies al donant durant el procés de donació, extraient només el plasma, part líquida de la sang.
Ampliació de línies de producte
Exposa alguns dels instruments de laboratori que Grífols va desenvolupar arran de la mancança de tecnologia i matèries primeres durant la postguerra espanyola, iniciativa que va contribuir a l’ampliació de línies de producte de l’empresa.
La internacionalització
Il·lustra com Grífols va expandir-se internacionalment fins esdevenir una empresa que cobreix tot el cicle productiu de les teràpies derivades del plasma, des de l’obtenció de la matèria primera, el plasma, fins a la distribució final dels medicaments.
Present i futur de Grífols
El darrer àmbit de l’exposició aporta dades sobre la projecció de futur de les tres divisions actuals de Grífols (Bioscience, Diagnòstic i Hospital), especialitzades en tres àmbits: els medicaments derivats del plasma, el diagnòstic clínic i les especialitats farmacèutiques d’ús hospitalari.
18/11/2015