Exposició “Indústria. Territori. Identitat. La Ruta del patrimoni industrial del Ruhr visita Catalunya”

L’exposició presenta la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr, un sistema d'interpretació i de difusió cultural format per 1.000 vestigis industrials visitables

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) acull fins al 23 de juliol del 2017 l’exposició “Indústria. Territori. Identitat. La Ruta del patrimoni industrial del Ruhr visita Catalunya”. L‘exposició itinerant és un projecte de l'Associació Regional del Ruhr que presenta la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr, un sistema regional d'interpretació i de difusió cultural format per 1.000 vestigis industrials visitables en un territori habitat per 5 milions de persones.

L’exposició explica què és el patrimoni industrial i el seu desenvolupament a la regió alemanya del Ruhr, i presenta 25 punts d’interès de la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr, entre els quals destaquen: la mina i la planta de producció de coc de Zollverein (Essen), conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO; el Museu Alemany de la Mineria (Bochum); la mina d’Ewald (Herten); el complex industrial químic de Marl; la planta de producció de coc Hansa (Dortmund); la planta siderúrgica de Henrichshütte;  la fàbrica de zinc d‘Altenberg (Oberhausen); el Museu Industrial de Renània, i el gasòmetre d’Oberhausen.

La Ruta del patrimoni industrial del Ruhr

Inaugurada l’any 1999, la Ruta del patrimoni Industrial del Ruhr està integrada per 1.000 vestigis industrials visitables, entre els quals destaquen 55 centres denominats “de primer nivell”. La ruta, gestionada per l’Associació Regional del Ruhr, se situa en un territori de 120 km en sentit est-oest i de 70 km en sentit nord-sud, habitat per 5 milions de persones.

Un itinerari turístic, identificat a partir d'elements de senyalització a les autopistes, les carreteres i les vies urbanes, connecta els punts destacats de la Ruta. També es pot recórrer en bicicleta a través de una xarxa de 700 km. En l’itinerari, a més de museus i monuments, s'inclouen indústries actives, iniciatives d’activistes locals i colònies obreres amb diferents estils arquitectònics i urbanístics. Els punts panoràmics ofereixen vistes globals del paisatge cultural industrial del Ruhr.

Exposició itinerant

L‘exposició itinerant de la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr, en el seu viatge per Europa, visita Catalunya des del mes de maig del 2017 fins al gener del 2018. A més del mNACTEC, l’exposició es podrà veure a la Colònia Vidal de Puig-Reig i al centre Oliva Artés del Museu d’Història de Barcelona. Prèviament a la seva itinerància a Catalunya, l’exposició s’ha pogut veure a museus i espais de diverses poblacions alemanyes i a Silèsia (Polònia).

Durant aquesta itinerància de l’exposició a Catalunya, ambdues regions volen intensificar l'intercanvi dels sistemes regionals de mediació del patrimoni industrial, discutir el patrimoni industrial en el context del desenvolupament de ciutats i regions i promoure una interpretació del patrimoni i de la societat industrials que expliqui les  interdependències internacionals a Europa i que es fonamenti en valors humans comuns.

press-clock 25 de maig 2017