Tancar menú

El MNACTEC obre al públic l'exposició 'Il·luminats'

L'exposició mostra l'evolució de la il·luminació a través d'un recorregut històric i tecnològic

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha obert al públic l’exposició temporal “Il·luminats”, que mostra l’evolució de la il·luminació a través d’un recorregut històric i tecnològic. La mostra es podrà visitar fins al 17 de març de 2024.

El relat s’inicia amb l’ús del foc a la prehistòria i la utilització dels primers combustibles per cremar i obtenir llum (greixos, olis, espelmes, etc.), fins arribar a la sofisticació actual de les bombetes i aparells lumínics i la gran diversitat d’aplicacions que ens ofereixen. La mostra ofereix també una prospecció sobre quin serà el futur pel que fa a noves formes i tendències en relació a la llum.

A “Il·luminats” s’analitzen les implicacions socials de la il·luminació i en com s’ha controlat l’accés a aquesta tecnologia al llarg de la història per motius econòmics, de poder o de seguretat. Paral·lelament, l’exposició descobreix alguns dels invents en l’àmbit de l’enllumenat que han representat grans revolucions tecnològiques i les figures que els van dissenyar, com Humphrey Davy, William Murdoch o Thomas Edison.

S’hi exposa una petita part del patrimoni del MNACTEC en relació a la il·luminació: una llàntia d’oli romana, el llum de petroli Petromax Estelar, una col·lecció de bombetes antigues, un conjunt de sis llums de mina que mostra l'evolució tecnològica d'aquests objectes, etc. Diversos interactius acompanyen el visitant durant el recorregut i li permeten conèixer les diferents capacitats lumíniques de les bombetes que tenim a l’abast o curiositats sobre la il·luminació d’altres èpoques.

 

Àmbits de l’exposició

L’exposició s’estructura en els àmbits següents:

  1. I es va fer la llum: una introducció de l’exposició i del viatge de l’home des del moment de la descoberta del foc fins a la invenció del llum LED.
  1. El llarg camí de la il·luminació: en aquest àmbit es presenta l’impacte de l’ús del foc com a font de llum en les primeres civilitzacions.
  1. Les fonts de la llum: s’hi defineixen els conceptes de la llum visible i les ones de l’espectre electromagnètic, i també es fa un repàs dels invents del llum de gas, de William Murdoch, i de l’arc voltaic, de Sir Humphrey Davy.
  1. Que es faci la llum! La llum elèctrica i els seus inventors: aquest apartat aborda l’aparició i les característiques de la bombeta de Thomas Edison i l’evolució posterior de la tecnologia lumínica, que passa per les bombetes halògenes de Friedrich i Wiley, els fluorescents, els llums de neó i, finalment, la revolució del LED, el sistema més durador, eficient i sostenible fins al moment.
  1. La llum per viure: s’hi exposa l’impacte de la llum en els camps de la indústria, la guerra, l’entreteniment, el transport, l’arquitectura o la ciència, juntament amb les seves aplicacions i l’explicació de conceptes com la contaminació lumínica.
  1. Catalunya Il·luminada: l’apartat repassa la història i l’evolució de la llum en clau i context català, juntament amb l’impacte socioeconòmic que van tenir al país.
     
  2. El futur de la Il·luminació: l’àmbit presenta com l’actual revolució industrial busca nous sistemes d’il·luminació que responguin a les necessitats presents (la sostenibilitat, l’eficiència i l’optimització de recursos) i també explica el concepte d’obsolescència programada i quin ha estat l’impacte ambiental de la indústria de la llum.
alt.press-clock  6 de juny 2023