El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i la Societat Catalana de Tecnologia organitzen un cicle de conferències divulgatives al voltant de l’exposició “Leonardo da Vinci: El geni i els invents”.
Leonardo da Vinci va ser una figura polifacètica avançada al seu temps. Explorant cada àrea del saber, va ser capaç d’anticipar-se i crear invencions futures. Aquest cicle de conferències divulgatives vol posar de manifest la transversalitat de l’obra del geni renaixentista i el seu llegat encara vigent en la ciència i la tecnologia actuals.
Les conferències són gratuïtes i s'ha de fer reserva prèvia clicant a sobre del títol de la conferència i omplint el formulari de reserva de cada activitat.
Dissabte 4 de març, 11 h | Les cúpules de Leonardo
Els ponts i les cúpules són temes presents a les obres de Leonardo da Vinci. A la conferència es presentarà aquesta idea i la seva plasmació en un material didàctic multidisciplinari. Durant l’activitat i de manera col·lectiva, s’aixecaran els diferents models de cúpules.
Enric Brasó
Vicepresident del Museu de Matemàtiques de Catalunya MMACA i professor de Matemàtiques a secundària.
Dissabte 11 de març, 11 h | Les dones, la ciència i la tecnologia: des de l'època de Leonardo Da Vinci fins a l'actualitat
La contribució de les dones al desenvolupament científic i tecnològic, ja des de l'època de Leonardo Da Vinci, s'ha vist "silenciada". En aquesta conferència, es fa un passeig per grans fites assolides per dones en els àmbits de la ciència i la tecnologia des del Renaixement fins a l'actualitat.
Núria Salán
Professora de Materials a l'ESEIAAT-UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.
Dissabte 18 de març, 11 h | Un passeig per la criptografia
Leonardo escrivia els seus textos de dreta a esquerra, possiblement per ocultar-ne el contingut. En aquesta xerrada-taller ens endinsarem en el món de la criptografia i veurem diferents maneres “d’amagar” missatges emprades al llarg dels temps i en crearem de pròpies.
Pura Fornals Sánchez
Professora de Matemàtiques a secundària i vicepresidenta del Museu de Matemàtiques de Catalunya MMACA.
Dissabte 1 d’abril, 11 h | La materialització dels somnis: de Leonardo a la impressió 3D
En aquesta conferència farem un salt des dels somnis de Leonardo fins a la realitat tecnològica actual de la impressió 3D, on ja no només podem imprimir allò que dissenyem sinó que ens encaminem cap al (post)transhumanisme d'imprimir-nos a nosaltres mateixos. Cap a on anem?
Antoni Hernández-Fernández
Físic, lingüista i doctor en ciència cognitiva i llenguatge. Professor a l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa i a la UPC.
Dissabte 29 d’abril, 11 h | Els ginys voladors de Da Vinci: somni o realitat?
Pujaries a algun dels planadors de Leonardo da Vinci? Tothom coneix la faceta d'inventor avançat a la seva època de Leonardo da Vinci, però va crear realment algun enginy capaç de volar? L'enginyeria aeronàutica en té la resposta!
Miquel Sureda
Llicenciat en Ciències Físiques, Doctor en Enginyeria Aeronàutica i divulgador científic. Treballa a la UPC.
Dissabte 27 de maig, 11 h | Leonardo, també urbanista
El Renaixement va ser pròdig en propostes de ciutats ideals, i Leonardo da Vinci va pensar la ciutat com a organisme. La conferència tindrà com a objectiu entendre la seva proposta en relació amb altres ciutats ideals, ja siguin dibuixades o escrites, com la de Christine de Pizan.
Zaida Muxí Martínez
Doctora arquitecta i professora a l’ETSAB-UPC.
Dissabte 17 de juny, 11 h | Lliurament dels premis Joves Leonardo - Gags científics des de Leonardo fins avui
Amb motiu del lliurament dels premis Joves Leonardo, s’oferiran un conjunt d'experiments que mostren l'evolució de la ciència i la tecnologia des de l'època de Leonardo fins avui. Emprant tant objectes senzills com materials complexos, es farà un recorregut pel coneixement científic actual.
Adolf Cortel
Professor de Física i Química i expert divulgador de la ciència.
Les activitats compten amb el suport del CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa) del Departament d’Ensenyament, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa i l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya.