Leonardo da Vinci: el geni i els invents

La mostra presenta 40 enginys ideats pel geni universal Leonardo da Vinci

Del 24 de gener de 2017 al 05 de novembre de 2017

L'exposició presenta 40 màquines i enginys ideats pel geni universal Leonardo da Vinci, construïts a partir dels manuscrits, els esquemes, els dibuixos i les indicacions dels còdexs de Leonardo da Vinci. Alguns dels enginys són a mida real i d’altres a escala, però tots s’han construït amb els materials utilitzats a l’època i seguint els dissenys de Leonardo.

L’exposició consta de sis àmbits:

  1. Màquines interactives manipulables: un total de 16 peces que el visitant podrà fer funcionar combinant així l’experiència directa del funcionament amb l’exploració dels principis físics i mecànics implicats en cada una de les màquines.
  2. Aigua: les màquines i els invents extrets dels còdexs de Leonardo da Vinci referents a l’aprofitament de l’aigua, la navegació, la flotació i, fins i tot, els sistemes de salvament de persones.
  3. Aire: els coneguts dissenys d’ales articulades per simular la morfologia de les ales de les aus. Totes les màquines van acompanyades de les imatges dels dibuixos i els càlculs fets per Leonardo.
  4. Terra: els mecanismes d’enginyeria civil, com la creació de ponts, màquines per treballar al camp o bicicletes.
  5. Foc: els enginys destinats a la defensa i a la guerra, que inclouen màquines sorprenents com un tanc mòbil amb canons.
  6. Art: es mostren quatre reproduccions dels quadres més famosos de Leonardo.

L'exposició també presenta 9 hologrames, en 6 idiomes, on es poden observar les obres més interessants de Leonardo, les màquines en moviment o la tècnica utilitzada per pintar els seus quadres. S'ofereix també un interactiu 3D per tal de veure aparells en funcionament i visitar virtualment l’exposició.

L’exposició itinerant s’ha pogut veure a Roma, Viena, Istanbul, Berlín, Abu Dhabi i Dubai. El MNACTEC serà el primer museu del país on es podrà veure la mostra.