Accions per millorar l'accessibilitat auditiva

Les actuacions se centren en millorar la recepció dels visitants i les visites guiades

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha posat en marxa tres accions per garantir l’accessibilitat al Museu per a les persones amb audició reduïda, dins el programa de responsabilitat social del Museu i coincidint amb el Dia internacional de l’implant coclear. Les actuacions se centren en millorar l’accessibilitat en la recepció dels visitants; les visites guiades i tallers, i les visites teatralitzades.

En primer lloc, s’ha instal·lat un micròfon amb bucle magnètic a la recepció per tal que les persones que porten un implant de còclea puguin sentir perfectament el que diguin des del taulell. Aquests aparells codifiquen el so en un senyal magnètic que es reprodueix directament al dispositiu que porten les persones amb implant de còclea, estalviant-los el so ambient.

També s’han adquirit bucles magnètics portàtils, que inclouen un sistema de microfonia i receptors per utilitzar en qualsevol visita guiada o taller que s’ofereix al Museu. Les persones amb audició reduïda que porten un implant coclear poden sentir l’emissió directament, amb l’ajut d’un codificador que se’ls lliurarà a l’entrada, i les persones amb audició reduïda que no tenen implant i la gent gran podran utilitzar els auriculars per millorar la qualitat auditiva de la visita. Els usuaris interessats en aquest servei ho hauran de comunicar quan facin la reserva de l’activitat o en el moment d’arribada a la recepció del Museu.

Per últim, les accions adreçades a millorar la visita a persones amb dificultats d’audició també inclouen la incorporació d’un intèrpret de llengua de signes a algunes de les visites teatralitzades a la fàbrica tèxtil. Està previst que aquestes visites amb intèrpret s’ofereixin un cop al trimestre, sota demanda. Les primeres visites estan programades per als diumenges 8 de març i 14 de juny, a les 12 h.

Responsabilitat social

Amb aquestes adaptacions, el mNACTEC pretén acostar la seva tasca a les persones amb audició reduïda, i alhora, vol convertir-se en un espai cada vegada més accessible a tots els públics en la seva diversitat i reafirmar-se així com a espai de cultura, educació i divulgació inclusiu.

Les accions per millorar l’accessibilitat al mNACTEC formen part del programa de responsabilitat social del Museu. El programa impulsa un conjunt d’actuacions en els àmbits econòmic, social, de governança i mediambiental, amb les quals el Museu vol contribuir de forma activa al canvi social i a la construcció d’una societat més justa.

 

press-clock 25 de febrer 2020