Novetat

Ruïnes que (no) veus

Una recerca de l’artista visual Jorge Conde sobre espais industrials d’Europa recuperats gràcies a l’acció cultural

Fins al 29 de setembre de 2024

L’exposició “Ruïnes que (no) veus” és una recerca de l’artista visual Jorge Conde que té l’objectiu de rastrejar la memòria d’una sèrie d’entorns europeus d’origen industrial que recentment han estat recuperats de l’oblit i transformats a través de l’acció cultural, modificant així la fisonomia del territori i generant oportunitats, tensions i irradiacions de tota mena. Zones urbanes i periurbanes on, amb millor o pitjor fortuna, han sorgit iniciatives socioculturals diverses i una escena cultural emergent. L’arxiu del projecte inclou 135 institucions dedicades a les arts visuals i el pensament contemporani explorades durant més d’una dècada en 73 ciutats de 17 països europeus.

A més d’abordar fenòmens com la gentrificació, l’especulació exacerbada, la guetificació i la dispersió social, aquest treball proposa una reflexió sobre el paper de la institució cultural en la construcció dels relats històrics, així com en la recuperació de la memòria i l’anàlisi crítica del model de desenvolupament nascut de la Revolució Industrial i del sistema econòmic-productiu colonial europeu, un procés que potser és útil tant per a restaurar una certa memòria com per a superar algunes derivades de la globalització i del model neoliberal d’hiperconsum que estem patint actualment.

Jorge Conde és artista visual i investigador. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, es va formar en Música i Arts Visuals a la Universitat de California, San Diego (Estats Units) i en Cinema a la National Film and Television School de Londres (Regne Unit). La seva pràctica artística es desenvolupa en el camp de la cultura visual híbrida, la transcodificació i la fotografia. La seva obra reflexiona sobre l’impacte social, urbanístic i mediambiental de les transformacions que experimenten les ciutats contemporànies i les seves perifèries. També aborda els excessos de la societat d’hiperconsum i el seu model productiu.

L’exposició “Ruïnes que (no) veus” s’emmarca dins d’Àlbum 2024, Festival de fotografia i imatge contemporània. La mostra es podrà visitar a l'espai de les carboneres del MNACTEC de forma gratuïta, descarregant l’entrada a través del web del festival.