L'exposició Ramon Casanova i Danés “El Boig de l’Hispano” 1892-1968 neix amb l’objectiu de difondre la figura d’aquest singular personatge que va destacar per la seva capacitat creativa i emprenedora, i pel seu compromís amb la societat.
Ramon Casanova i Danés, home polifacètic, va ser un apassionat de la mecànica i de l’aviació, avançat al seu temps i inquiet també pel catalanisme polític, els esports i la literatura, la qual cosa li va valer el nom d'“El Boig de l’Hispano” (“l’Hispano” era com els ripollesos denominaven el barri on vivia). La seva major aportació fou la invenció de l’estatoreactor o pulsoreactor, qualificat com la major contribució a la tecnologia aeronàutica realitzada per un català fins al moment.
Fins a l’esclat de la Guerra Civil, va desenvolupar una intensa i variada activitat entre Ripoll i Campdevànol, el seu lloc de naixement. A Ripoll, dedicava moltes hores a l’empresa metal·lúrgica del seu pare, que funcionava com a seu de la secció de forja de l’Hispano-Suiza, i dedicava les hores lliures a les seves inquietuds i experiments. Fou així com va dissenyar l’estatoreactor i va arribar a patentar-lo, tot i haver d’abandonar els seus estudis per manca de recursos econòmics i materials.
Patentat l’any 1917, l’estatoreactor d’en Ramon Casanova s’avançava molts anys a l’ús que els alemanys van fer d’aquest sistema de propulsió per a les seves bombes volants V11, però no va ser fins aleshores que el seu enginy fou reconegut. El seu invent s’inscriu en l’ambient inquiet que existia a principis del segle XX envers l’aviació, que tot just naixia.
Entitats col·laboradores: Ripoll Capital de la Cultura Catalana 2013, Diputació de Girona, Ajuntament de Campdevànol, Consell Comarcal del Ripollès, Fundació Eduard Solé, Museu Etnogràfic de Ripoll, Obra Social “la Caixa” i Comforsa.