Indústria. Territori. Identitat. La Ruta del patrimoni industrial del Ruhr visita Catalunya

La Ruta és un sistema regional d'interpretació i de difusió cultural format per 1.000 vestigis industrials visitables

Del 25 de maig de 2017 al 23 de juliol de 2017

El paisatge i la identitat tant de Catalunya com de la regió alemanya del Ruhr han estat profundament alterats al llarg dels últims 150 anys arran de la revolució industrial. I durant les últimes dècades, els dos territoris han estat fortament afectats pel retrocés dels sectors industrials tradicionals. El Ruhr va haver de fer front a la davallada de la mineria del carbó i la siderúrgia, i Catalunya, al tancament gradual de les indústries tèxtils. Però amb la crisi, tant a la regió del Ruhr com a Catalunya es va originar una consciència envers el patrimoni industrial que s’ha convertit en un recurs cultural important per al desenvolupament sostenible d’aquests territoris a Europa.

L‘exposició itinerant és un projecte de l'Associació Regional del Ruhr que explica la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr, un sistema regional d'interpretació i de difusió cultural format per 1.000 vestigis industrials visitables en un territori habitat per 5 milions de persones. Un itinerari turístic de 400 km connecta els punts destacats de la Ruta, que inclou museus i monuments, indústries actives, iniciatives d’activistes locals i colònies obreres amb diferents estils arquitectònics i urbanístics. 

L'exposició es podrà veure a Catalunya entre 2017 i 2018 al MNACTEC, al Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig i al centre Oliva Artés del Museu d’Història de Barcelona.