Tancar menú

Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible

L’exposició presenta l’evolució de les grans plagues sanitàries, des d’una òptica històrica, científica, tecnològica i social

Fins al 23 d'abril de 2023

L’exposició presenta l’evolució de les grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat al llarg de la seva història i fins l’actualitat, des d’una òptica històrica, científica, tecnològica i social. S’estructura en 7 àmbits, que tracten des de l’origen de la vida i els primers microorganismes fins a la situació pandèmica actual i la recerca científica associada.

“Epidèmies i pandèmies” exposa les relacions dels diferents organismes vius, així com els conceptes de malaltia i salut, brot, epidèmia i pandèmia. L’exposició analitza les grans epidèmies que ja ha patit la humanitat, i específicament les viscudes a Catalunya, i presenta les innovacions científiques i tecnològiques que han permès el coneixement del món dels microorganismes i de la transmissió de les malalties i el seu tractament.

A través de la recuperació del fons fotogràfic del Doctor Jaume Ferran i Clua (1851 - 1929), dipositat parcialment a l’arxiu d’imatges del MNACTEC, s’explica el procés de desenvolupament i usos de les vacunes, així com la tasca duta a terme per aquest eminent científic, que va desenvolupar la vacuna del còlera.

A l’exposició s’hi mostren objectes de diferents èpoques que han contribuït al tractament de diverses i diferents epidèmies, entre els quals destaquen un singular carro de desinfecció de primers del segle XX, un pulmó d’acer d’excepcional valor patrimonial i una rèplica d’un laboratori de recerca i investigació dels anys 1920-1930.

Àmbits:

  1. Un món ple de vida
  2. Malaltia versus salut
  3. Brot, epidèmia i pandèmia
  4. Malalties, metges i vacunes
  5. La salut pública
  6. La globalització i la gran pandèmia del segle XXI
  7. En els límits de la vida