Novetat

El jardí invisible de Gaudí

L’obra desconeguda del geni modernista a l’antic Manicomi de Sant Boi de Llobregat

Fins l'1 de desembre de 2024

L’exposició “El jardí invisible de Gaudí” dona a conèixer un conjunt arquitectònic desconegut de l’arquitecte català Antoni Gaudí (Reus o Riudoms, 1852 - Barcelona, 1926) dins dels jardins de l’antic Manicomi de Sant Boi de Llobregat.

Construït entre el 1903 i el 1912, el jardí modernista inclou grutes, llacs i bancs amb trencadís. Aquest jardí ha estat atribuït recentment a l’arquitecte Antoni Gaudí, considerat un dels màxims exponents del Modernisme.

El conjunt modernista conté elements arquitectònics amb unes característiques formals i un contingut simbòlic —lligat al text de l'Apocalipsi de sant Joan— que el vinculen a algunes de les obres més importants que Gaudí estava construint en aquell mateix període o que bastiria immediatament després.

“El jardí invisible de Gaudí” és una exposició basada en la recerca de la tesi doctoral Gaudí i els jardins de l’antic manicomi de Sant Boi de Llobregat, de David Agulló Galilea, Doctor arquitecte, investigador i comissari de l’exposició, que ha estat dirigida pel Doctor arquitecte Juan José Lahuerta.

L’exposició, que es pot visitar a l’Espai d’Arts del MNACTEC, s’estructura en 9 àmbits:

  1. Un jardí modernista ocult
  2. Els elements arquitectònics
  3. Higienisme i catolicisme
  4. Els jardins de rocalla i el culte a la Mare de Déu de Lourdes
  5. La petja del jardí de Sant Boi en altres obres de Gaudí
  6. Gaudí i la forma
  7. Una lectura simbòlica
  8. Els motius de l’oblit
  9. L’empremta inconfusible de Gaudí