• El color dels records. Càmeres fotogràfiques en el temps

El color dels records. Càmeres fotogràfiques en el temps

Un recorregut inèdit per l'evolució tècnica dels aparells fotogràfics

Del 23 de maig de 2007 al 10 de juny de 2007

“El color dels records. Càmeres fotogràfiques en el temps” presenta l'única càmera de daguerreotip (1839) que es conserva a Catalunya. Aquesta peça, cedida per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, és una de les més de 200 càmeres que s'exposen a la mostra, feta a partir de cessions i de la col·lecció de fotografia del mNACTEC, integrada per 1.200 càmeres. L'exposició mostra el recorregut històric de la càmera de fotografiar des de la seva utilització com a instrument exclusiu d’inventors i experimentadors, passant a ser eina de treball per a retratistes i paisatgistes, fins que de mica en mica va anar fent-se un lloc en la vida de les persones.

A la mostra es presenten càmeres de galeria, de campanya, de caixa, de detectiu, estereoscòpiques, i de molts formats. Destaquen les càmeres pont o de nou concepte dels anys 1980, així com els models pioners en fotografia digital. S’exposen: l’única càmera de daguerreotips que es conserva a Catalunya, una càmera daguerrienne, la primera càmera Kodak, la primera Leica, una càmera Hasselblad, la càmera oculta d’espia Photo-Cravate que es col·loca a la corbata, la Instantograph, un visor tricromàtic, la Canon EOS1, la Kodak DCS 100 o la Logitech Fotoman.

Es tracta de més de 200 càmeres fotogràfiques de totes les èpoques, seleccionades minuciosament d’entre l’àmplia col•lecció del mNACTEC i completant l’exposició amb aportacions de particulars i d’institucions com la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC a Terrassa i de les empreses ARPI, PALM i SONY ESPAÑA.

Àmbits:

1. 1839-1871 La primera càmera fotogràfica 
2. 1871-1920 Desenvolupament comercial i popularització 
3. 1920-1960 Avenços tècnics 
4. 1960-1990 Les innovacions electròniques 
5. 1990-2007 La revolució digital 
6. Els components de la càmera