Una quarantena de representants de diferents institucions, museus i associacions relacionades amb el patrimoni industrial d’arreu de l’Estat espanyol, Andorra, Itàlia i Portugal es van reunir ahir dimarts al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) amb la finalitat d’augmentar la presència dels museus i centres d’interpretació del patrimoni industrial a l’European Route of Industrial Heritage (ERIH) i establir les bases per a crear diferents rutes regionals europees.
Els assistents a aquesta trobada internacional van ser rebuts al matí, al Palau Moja de Barcelona, pel director General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya. Posteriorment es van desplaçar a Terrassa, al mNACTEC, on van tenir lloc les diferents sessions de treball, que van comptar amb la presència del representant europeu Massimo Preite.
Actualment el mNACTEC —juntament amb el Museu Agbar d’Aigües de Cornellà de Llobregat i el Parque Minero de Almadén— és un dels tres únics anchor point (punts d’ancoratge) a l’Estat espanyol d’aquesta important ruta de promoció, posada en valor i difusió del patrimoni industrial europeu més destacat. A la vegada, el mNACTEC articula la xarxa catalana de l’ERIH, formada pels sis museus secció del Sistema Territorial del mNACTEC: el Museu Molí Paperer de Capellades, el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia, el Museu del Suro de Palafrugell, el Museu de les Mines de Cercs i l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries.
Els assistents a aquesta trobada, que van emplaçar-se per fer una nova trobada de coordinació, van acordar la necessitat de vehicular i coordinar-se internacionalment en la defensa i salvaguarda del patrimoni industrial i de donar a conèixer a les diferents autoritats públiques el valor social d’aquest patrimoni contemporani. Van assistir-hi, entre altres, representants de Catalunya, d’Andalusia, d’Astúries, de Castella-Lleó, de Castella-La Manxa, d’Euskadi, de Madrid, de Múrcia, d’Aragó, d’Andorra, d’Itàlia i de Portugal.