El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) va organitzar, el dijous, 25 de maig, el simposi “Xarxa de museus industrials i tècnics d’Europa”. A partir de l’exemple internacionalment reconegut del Sistema Territorial del mNACTEC, el simposi va comptar amb la participació de set xarxes temàtiques del patrimoni industrial europeu.
Malgrat tenir la mateixa finalitat i objectius, les xarxes de patrimoni industrial s’organitzen de manera diversa i el simposi va permetre conèixer de primera mà un ventall de formes d’organització museística transversal que destaquen pel seu dinamisme i innovació.
Eusebi Casanelles, director del mNACTEC del 1983 al 2013, va obrir el simposi amb la conferència inaugural “Visió i desenvolupament del Sistema Territorial del mNACTEC”. Entre els ponents de la jornada, va destacar la presència de Sally MacDonald, que va donar a conèixer la seva tasca com a directora del Museu de la Ciència i de la Indústria, amb seu a Manchester (Anglaterra), i d’Elia Vlachou, cofundadora de l’Institut Grec del Vapor (Grècia), que va centrar la seva intervenció en la conservació, estudi i posada en valor del patrimoni tècnic. Altres ponents rellevants van ser Piotr Gerber, que va compartir la seva experiència en la creació d’una xarxa de museus industrials a Silèsia (Polònia); Walter Hauser, director del Museu de la Indústria de Renània (Alemanya), i Marion Steiner, representant de la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr (Alemanya).
Exposició sobre la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr
La jornada va finalitzar amb la inauguració de l’exposició itinerant “Indústria. Territori. Identitat. La Ruta del patrimoni industrial del Ruhr visita Catalunya”, a càrrec del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, i la directora de l’Associació Regional del Ruhr, Karola Geiß-Netthöfel.
L’acte va comptar amb la presència de Jaume Perarnau, director del mNACTEC; Massimo Preite, membre de la Junta de l’European Route of Industrial Heritage (ERIH); Helmuth Albrecht, membre de la Junta de The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage (TICCIH); Piotr Gerber, membre de la Junta d’Europa Nostra, Industrial and Engineering Heritage Committee, i Marc Borneis, director adjunt del Goethe-Institut.
L‘exposició itinerant és un projecte de l'Associació Regional del Ruhr que presenta la Ruta del patrimoni industrial del Ruhr, un sistema regional d'interpretació i de difusió cultural format per 1.000 vestigis industrials visitables en un territori habitat per 5 milions de persones.