Portes obertes al Museu de la Colònia Sedó d'Esparreguera

El cap de setmana del 17 i 18 de febrer es podrà accedir al museu amb entrada gratuïta de 10 a 14h

El cap de setmana del 17 i 18 de febrer, el Museu de la Colònia Sedó celebra una jornada de portes obertes amb motiu de la Festa Major d’Hivern d’Esparreguera. 
 

Programa d'activitats


La visita guiada permet conèixer l’estructura i el funcionament d’una colònia industrial que conserva una gran turbina de 1.400CV del segle XIX, que proporcionava l’energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica. Els visitants podran veure la maqueta de la colònia i entrar dins la turbina. A més, durant la visita guiada s’explica també el funcionament d’una minicentral hidroelèctrica que ajudarà a entendre el sistema d’aprofitament de l’energia hidràulica. Finalment, també es realitza un recorregut pel soterrani del Museu.

Un cop acabada la visita al museu, es pot fer un recorregut a peu per la colònia i veure el salt de Broquetes, l’aqüeducte, la casa dels Sedó i les xemeneies. Tots aquests elements permeten copsar la vida social i el procés productiu d’una colònia industrial.

La colònia Sedó d’Esparreguera

La colònia Sedó va ser fundada l’any 1846 i va estar activa fins al 1980, quan la crisi en el sector tèxtil va acabar definitivament amb l’activitat de la seva fàbrica. Actualment una petita part de Can Sedó es troba museïtzada pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, mentre que la resta de la colònia s’utilitza com a polígon industrial per diverses empreses.

La Colònia Sedó es distingeix d’altres colònies cotoneres per les seves importants dimensions i per l’ús d’un sistema hidràulic que aprofitava al màxim l’energia de l’aigua. La visita al Museu de la Colònia Sedó permet veure la maqueta de la colònia amb muntatge audiovisual i entrar a dins del tub de la turbina.

Com arribar-hi

Accessos per carretera

  • Des de Barcelona o Lleida per l’autovia A-2: sortida Esparreguera Sud 582B. A la rotonda, agafar la C-1414 en direcció a Olesa de Montserrat. Abans de travessar el riu Llobregat, girar a l’esquerra pel carrer Puig. A 2,8 km, a la dreta, hi ha l’accés a la Colònia Sedó.
  • Des d’Esparreguera: pel carrer del Mestre Tomàs Cabeza (Riera del Puig) fins a la Colònia Sedó.
  • Des d’Olesa de Montserrat: per la C-1414. Passat el pont del riu Llobregat, girar a la dreta pel carrer Puig fins a la Colònia Sedó.

Accessos amb transport públic

  • Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fins a Olesa de Montserrat.
  • Autobús La Hispano Igualadina fins a Esparreguera. Es pot arribar a peu a la Colònia, pel carrer del Mestre Tomàs Cabeza (Riera del Puig). La ruta té un recorregut de 2,3 km i una durada aproximada de mitja hora.

press-clock 8 de febrer 2018