Portes obertes al Museu de la Colònia Sedó

El Museu es podrà visitar els dies 11, 12 i 13 de febrer, de 10 a 14 hores

El Museu de la Colònia Sedó farà jornades de portes obertes el proper cap de setmana amb motiu de la Festa Major d’hivern d’Esparreguera. El Museu, una de les seus del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), es podrà visitar els dies 11, 12 i 13 de febrer en horari de 10h a 14h. Habitualment, les visites al conjunt requereixen concertació prèvia, però durant les jornades es podrà fer visita lliure amb entrada gratuïta.

La visita al Museu permet conèixer l’estructura i el funcionament d’una colònia industrial. A la sala de la turbina, una maqueta de la colònia explica la seva història a través d’un muntatge de llum i so. Alhora s’hi pot observar la turbina de grans dimensions i un audiovisual tridimensional que es projecta dins el tub de conducció d’aigua de la turbina. La visita es completa amb un recorregut pel soterrani del Museu per veure les galeries de la primitiva i desapareguda turbina de 1881.

La Colònia Sedó d’Esparreguera

La Colònia Sedó va ser fundada l’any 1846 i va estar activa fins al 1980 quan la crisi en el sector tèxtil va acabar definitivament amb l’activitat de la seva fàbrica. Situada al terme municipal d’Esparreguera, al marge dret del riu Llobregat, la Colònia Sedó es distingeix d’altres colònies per les seves dimensions i per l’ús d’una gran turbina hidràulica que proporcionava l’energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica. Actualment, el gran espai industrial de la colònia acull empreses, activitats industrials i el Museu de la Colònia Sedó.

Ubicades sempre al costat d’un riu per aprofitar l’energia que proporcionaven els cursos d’aigua, les colònies industrials van possibilitar l’establiment d’un sistema d’organitzacions laborals i relacions socials que facilitava l’absència de les grans conflictivitats laborals que es produïen a les fàbriques de les ciutats. A canvi, les colònies posaven a disposició dels treballadors unes facilitats i uns serveis que no sempre estaven a l’abast de l’obrer de les fàbriques dels entorns urbans. Amb més de cent anys d’activitat industrial, Can Sedó és una bona mostra de la història del sector tèxtil a Catalunya, on aquest tipus d’organització industrial van tenir un paper destacat.

 

press-clock 9 de febrer 2017