Nou espai expositiu "Tresors mNACTEC"

El nou espai mostra els objectes de les col·leccions a través d’una museografia innovadora

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha obert al públic el nou espai expositiu permanent Tresors mNACTEC, que presenta el fons patrimonial del Museu amb un discurs museogràfic contemporani. L’objectiu d’aquest nou espai és mostrar els objectes de les diverses col·leccions del mNACTEC a través d’un llenguatge innovador, basat en la tecnologia i les emocions.

La visita a l’espai Tresors mNACTEC dura uns 25 minuts i es fa en grups de 30 persones. Els continguts estan disponibles en tres idiomes: català, castellà i anglès. La sessió es fa en un espai diàfan amb les parets recobertes de miralls, i inclou: un audiovisual introductori sobre la temàtica exposada, que es projecta en un videomosaic format per 12 pantalles; la descoberta dels objectes exposats a les vitrines que apareixen darrere els miralls, i l’experimentació amb un simulador virtual, que reprodueix una màquina d'escriure Underwood. L’espai compta amb el suport tecnològic de Panasonic.

L’espai Tresors mNACTEC tindrà caràcter permanent, però està concebut de manera que l’exposició que s’hi presenti es renovi anualment, canviant els objectes i l’espectacle audiovisual i reutilitzant la museografia i l'equipament tecnològic. Les dues properes exposicions temàtiques que es preveuen abordar en aquest mateix escenari, combinant l’evolució tecnològica, les sensacions individuals i la incidència social col·lectiva, són les dedicades a la gravació i la reproducció del so (2017) i la dedicada al cafè, als cafès i a les cafeteres (2018).

La programació i la diversitat de temàtiques fan que aquest espai sigui apte per a totes les edats i està pensat tant per al públic general com per al públic escolar.

L’exposició “Màquines d’escriure”

La primera mostra que es presenta en el nou espai és “Màquines d’escriure”, que es podrà visitar fins al mes d’octubre de 2017. Es tracta d'un relat conceptual i visual sobre l'escriptura mecànica, que posa l'accent en l'evolució tecnològica de les màquines d'escriure.

La proposta combina un espectacle audiovisual sobre l’evolució de l’escriptura i les màquines d’escriure, l’exposició d’objectes de la col·lecció de màquines d’escriure del mNACTEC i un simulador de màquina d’escriure

L’exposició mostra 21 màquines d'escriure d’índex i de teclat de la col·lecció del mNACTEC, destacades pel que fa al seu disseny o per la seva importància des del punt de vista tècnic. Entre els models exposats destaquen: la Virotyp (1914), la Royal Bar-lock (1896), la Sholes&Glidden (1875), la Pittsburg Visible (1898), la Remington elèctrica (1925) i la IBM Selectric (1961).

A l’entrada de l’espai Tresors mNACTEC, els participants podran experimentar amb un simulador de màquina d’escriure. Es tracta d’una màquina virtual, rèplica d'un model Underwood de la col·lecció del Museu, que reprodueix l’escriptura a màquina mitjançant la tecnologia LeapMotion.

press-clock 16 de setembre 2016