Nou àmbit sobre ciències aplicades a Museu al carrer

Aplega elements relacionats amb la geodèsia, la metrologia, la meteorologia i la hidrografia

El projecte de participació ciutadana Museu al carrer, impulsat pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), ha incorporat un nou àmbit dedicat a les ciències aplicades. Aquest nou paisatge recopila elements que mostren l’aplicació de coneixements científics a les necessitats pràctiques de la societat industrial.

Museu al carrer recull fotografies i informació dels elements identificatius de la societat industrial que es troben als carrers i paisatges de Catalunya, com antics traçats de carreteres, antigues benzineres i estacions de trens, rètols publicitaris i de senyalització antics, comerços tradicionals i elements de patrimoni ferroviari. Amb el nou paisatge, el projecte aplega elements de cinc àmbits: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç; el lleure, i les ciències aplicades.

El projecte ja ha incorporat més de 1.300 elements des del seu llançament al novembre de 2017, gràcies a la participació de 203 col·laboradors. La participació en el projecte s’ha estès arreu de Catalunya, amb la incorporació d’elements de totes les comarques catalanes.

El nou paisatge

El paisatge de les ciències aplicades es divideix en cinc subàmbits:

  • Geodèsia: vèrtexs geodèsics i senyals altimètrics.
  • Metrologia: elements de mesura pública del temps, la longitud, el pes, el volum o la capacitat.
  • Meteorologia: antigues columnes i estacions meteorològiques, penells de vent i anemòmetres, i altres elements com termòmetres, parallamps o pluviòmetres.
  • Hidrografia: limnímetres i escales limnimètriques, i plaques de règim hidrogràfic
  • Altres elements científics i tecnològics: telèfons públics i antigues cabines, pals de distribució telegràfica o telescopis i ulleres de llarga vista.

Museu al carrer

Museu al carrer es materialitza en el web mnactec.cat/museualcarrer, que recull i permet visualitzar les aportacions de la ciutadania. El projecte es construeix gràcies a la col·laboració de persones d’arreu de Catalunya que fan arribar imatges dels elements recollits en la iniciativa. Els ciutadans i les institucions poden contribuir-hi enviant les fotografies dels elements i les dades necessàries a través del formulari del web, o bé etiquetant #museualcarrer a les xarxes socials Twitter i Instagram.

Per tal d’incentivar la participació amb el projecte, Museu al carrer organitza el concurs “La fotografia del mes”, que premia la participació de la ciutadania amb diversos obsequis.

press-clock 15 d’octubre 2020