La Tèrmica de Roca Umbert s'incorpora al ST mNACTEC

La xarxa agrupa els 27 museus i espais més destacats del patrimoni industrial català

Aquest matí ha tingut lloc la signatura del conveni de col·laboració entre l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts pel qual la Tèrmica de Roca Umbert s’integra al Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

Han signat el conveni l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, i la presidenta del Consell d'Administració de Roca Umbert, Fàbrica de les Arts, SL, Alba Barnusell. També ha assistit a l’acte el director del mNACTEC, Jaume Perarnau.

El Sistema Territorial del mNACTEC és una xarxa de 27 centres museístics i patrimonials independents i singulars que expliquen els processos productius industrials al territori català. Els museus del Sistema expliquen la industrialització a Catalunya mitjançant les seves col·leccions i/o la museïtzació de les diferents activitats productives que han existit i de les quals encara han quedat restes comprensibles que constitueixen el nostre patrimoni industrial.

Actualment formen part del Sistema Territorial del mNACTEC els 27 centres següents: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya; Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera; Farga Palau de Ripoll; Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug; Museu Molí Paperer de Capellades; Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia; Museu del Suro de Palafrugell; Museu del Ferrocarril de Catalunya; Museu de les Mines de Cercs; Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries; Museu del Ter; Museu de la Tècnica de Manresa; Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig; Serradora d’Àreu; Museu de l’Estampació de Premià de Mar; Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret; Trens històrics de Ferrocarrils de la Generalitat; Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat; Museu de la Torneria de Torelló; Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí; Museu de Gerri de la Sal; Museu de Ceràmica "La Rajoleta"; Museu Hidroelèctric de Capdella; Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona; Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega; Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova i La Tèrmica de Roca Umbert.

El mNACTEC forma part del conjunt de monuments gestionats i dinamitzats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

 

La Tèrmica de Roca Umbert

La Tèrmica de Roca Umbert és un espai patrimonial inaugurat el novembre de 2011. La seva missió és donar a conèixer el patrimoni industrial de la ciutat de Granollers a partir de les restes conservades de la Tèrmica de Roca Umbert.

Tal com es conserva, és una construcció singular en què es produïa energia mitjançant primeres matèries com el carbó i el fuel que actualment estan en desús a causa de l’elevat grau de contaminació que provoquen, tot i que en alguns països encara s’utilitzen pel seu dissimulat baix cost econòmic. L’edifici que l’acull va ser construït a inicis de la dècada dels anys 50 del segle passat, ja que, segons la documentació, el 1952 ja hi havia instal·lada la primera caldera.

Es tracta d’un patrimoni singular per dos motius: perquè és representatiu d’un tipus de producció energètica que va existir al nostre país durant un temps marcat per la dictadura i l’autarquia econòmica, i perquè actualment se’n conserven molt pocs en què encara s’hi pugui observar tot el conjunt.

L’espai és un centre d’interpretació que gira entorn de tres eixos temàtics: la producció energètica, el passat industrial de Granollers i la memòria social de l’activitat fabril.

La Central Tèrmica consta de diferents espais: L’espai de generació del vapor, on destaquen dues calderes; l’espai de generació d’electricitat, anomenat també la zona de turbines, i l’espai de refredament del vapor, que denominarem “refrescador”, situat en un edifici annex de planta circular.

press-clock 3 de novembre 2016