Jornada tècnica “El suro i el cava”

Últims dies per inscriure's a la jornada

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitzarà el 31 de març i l’1 d’abril la jornada tècnica “El suro i el cava. Recursos, tècniques i vinculacions”, que resseguirà el llegat de la indústria surera i del cava a Catalunya. Organitzada pel mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell i Emovins, la jornada compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Suro, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i Caves Recaredo. Les inscripcions es poden formalitzar a través del web www.mnactec.cat i es poden fer per a un dia o per als dos, amb un preu reduït per a la darrera opció.

La jornada tècnica “El suro i el cava” té com a objectiu oferir un recorregut pels recursos, les tècniques i les vinculacions de la indústria surera i del cava a Catalunya. La sessió farà especial èmfasi en la relació entre els surers catalans i els fabricants de xampany francesos (regió Champagne-Ardenne) i com aquests surers catalans, per contacte i relació amb França, van propiciar la introducció del cava a Catalunya. La jornada tècnica del 31 de maig es completarà amb una sortida, el dia 1 d’abril, en què s’oferirà una visita pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.

Entre els ponents de la jornada, destaca la presència de Rafel Nadal, periodista i escriptor i autor del llibre Quan en dèiem xampany, amb una aproximació a les famílies relacionades amb el món del suro, i de Ton Mata, enòleg i director de Caves Recaredo (tercera generació de l’empresa familiar), que explicarà en primera persona les històries d'una família del cava. Altres ponents rellevants són Jordi Melendo, periodista, ambassedeur du Champagne a l’Estat Espanyol i autor de l’única guia editada en castellà sobre champagne a partir de la valoració dels millors sommeliers del país, i Gràcia Dorel-Ferré, doctora en Història i presidenta de l’Association pour le Patrimoine Industriel de Champagne-Ardenne (APIC). Josep Espadalé, director del Museu del Suro de Palafrugell exposarà la història de l’evolució en la fabricació dels taps de xampany i cava.

A nivell de Terrassa, la jornada serà una oportunitat per descobrir un nou capítol de la història de Pau Galí, primer elaborador de vi escumós: el director de l'Arxiu de Terrassa, Joan Soler, ha trobat documentació que permetrà explicar la vinculació francesa d’aquest industrial terrassenc en l’elaboració del cava.

Jornada tècnica

El dia 31 de març tindrà lloc al mNACTEC la jornada tècnica, que es dividirà en quatre blocs temàtics, formats per diferents conferències de professionals del sector:

  • “Bloc 1 - El mercat francès del suro català. El cas del xampany”, amb conferències a càrrec de Gràcia Dorel-Ferré, Denis McKee i Josep Espadalé
  • “Bloc 2- Importar tecnologies: el xampany a Catalunya”, amb conferències a càrrec de Joan Soler i Jordi Melendo
  • “Bloc 3 - De què parlem? Terminologies i tecnologies”, amb conferències a càrrec d'Àngel Garcia i Joan Puig
  • “Bloc 4 - L’impacte d’una activitat industrial”, amb conferències a càrrec de Ton Mata i Rafel Nadal.

Així mateix, en finalitzar els blocs temàtics es farà la taula rodona “El llegat del suro: el sentit d’un patrimoni específic” en la qual participaran Gràcia Dorel-Ferré, Josep Espadalé, Rafel Nadal i Joan Soler i en què es tractarà l’evolució tecnològica i incidència social d’aquesta indústria i els nous desafiaments que ara ha d’afrontar.

La jornada tècnica finalitzarà amb un tast de caves, escumosos i xampany, a càrrec de Jordi Melendo, que complementarà amb històries i anècdotes. Es tastaran dos escumosos ancestrals —Taïka de Raül Bobet i Blanc de Blancs de Gaillac—, el cava Terrers 2009 de Recaredo i un prosecco de Mamafiore.

Sortida pel patrimoni surer

L’endemà, l’1 d’abril, s’oferirà una sortida pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès, que permetrà conèixer el procés de transformació del suro i la fabricació de taps de cava a la zona.

La sortida inclourà una visita a l’empresa de taps Francisco Oller, de Cassà de la Selva; una passejada per una sureda al terme de Romanyà de la Selva, i una visita guiada al Museu del Suro de Palafrugell, a més del transport des de Terrassa i el dinar. Per a la sortida el mNACTEC ofereix el servei de transport d’anada i de tornada, tot i que també hi ha la possibilitat d’arribar-hi en cotxe particular (amb descompte en la quota d’inscripció).

press-clock 22 de març 2016