Jornada tècnica “El suro i el cava”

La jornada té com a objectiu oferir un recorregut pels recursos, les tècniques i les vinculacions de la indústria surera i del cava a Catalunya

Els propers 31 de març i 1 d'abril, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) celebrarà la jornada tècnica “El suro i el cava. Recursos, tècniques i vinculacions”, que resseguirà el llegat de la indústria surera i del cava a Catalunya. Organitzada pel mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell i Emovins, la jornada compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Suro, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i Caves Recaredo.

Els participants es poden inscriure a la jornada tècnica, que tindrà lloc el 31 de març; a la sortida per visitar el patrimoni surer del Baix Empordà, que es farà l'1 d'abril, o bé a totes dues activitats.

La jornada tècnica té com a objectiu oferir un recorregut pels recursos, les tècniques i les vinculacions de la indústria surera i del cava a Catalunya. La sessió farà especial èmfasi en la relació entre els surers catalans i els fabricants de xampany francesos (regió Champagne-Ardenne) i com aquests surers catalans, per contacte i relació amb França, van propiciar la introducció del cava a Catalunya. La jornada tècnica es completarà amb una segona sessió, el dia 1 d’abril, en què s’oferirà una visita pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.

Continguts de la Jornada

31 DE MARÇ - JORNADA TÈCNICA al mNACTEC. Es dividirà en quatre blocs temàtics,  taula rodona i per finalitzar un tast de caves.

Blocs temàtics:

- “El mercat francès del suro català. El cas del xampany”: conferències a càrrec de Gràcia Dorel-Ferré, Denis McKee i Josep Espadalé i Rabellí.

- “Importar tecnologies: el xampany a Catalunya”: conferències a càrrec de Joan Soler i Jiménez, Jordi Melendo García.

- “De què parlem? Terminologies i tecnologies": conferències a càrrec d'Àngel Garcia i Petit i Joan Puig i Castro.

- “L’impacte d’una activitat industrial”: conferències a càrrec de Ton Mata i Moliner i Rafel Nadal i Farreras.

Taula rodona: “El llegat del suro: el sentit d’un patrimoni específic” sobre l’evolució tecnològica i incidència social d’aquesta indústria.

Es clourà amb un tast amb un tast de caves, escumosos i xampany, a càrrec de Jordi Melendo, que complementarà amb històries i anècdotes. Es tastaran dos escumosos ancestrals, Taïka de Raül Bobet i Blanc de Blancs de Gaillac; el cava Terrers 2009 de Recaredo i un prosecco de Mamafiore

1 D'ABRIL - SORTIDA pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.

La segona jornada permetrà conèixer el procés de transformació del suro i la fabricació de taps de cava a la zona. La sortida inclourà una visita a l’empresa de taps Francisco Oller, de Cassà de la Selva; una passejada per una sureda al terme de Romanyà de la Selva, i una visita guiada al Museu del Suro de Palafrugell.

 

Es poden fer reserves a través d'aquest formulari.

Vols estar al dia de les activitats divulgatives? Subscriu-te al butlletí

Tipus d'activitat: Conferència

Categoria: Recerca i divulgació

Durada: 1 o 2 dies, a escollir

Preu: Jornada tècnica: 10€ / Sortida patrimoni surer Baix Empordà: 25€ / Jornada+Sortida: 30€

Dates:

Actualment no hi ha dates disponibles