El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitzarà del 12 al 17 d’abril les jornades “Som Elèctrics? – Setmana del vehicle elèctric”, que tenen per objectiu apropar la realitat del vehicle elèctric a les empreses, els estudiants, les administracions públiques i el públic general. Les jornades, organitzades pel mNACTEC, amb una idea original de Sol Roig i la direcció tècnica de BioQuat, compten amb la col·laboració de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Ajuntament de Terrassa i Grups de Gestors Energètics de Catalunya i amb el suport de les empreses Nissan, Circutor-Circontrol, Grup Soler, Factor Energia i Urbaser. Les inscripcions a les jornades són gratuïtes i es poden fer a través del web https://somelectrics.mnactec.cat.
La setmana “Som Elèctrics?” abordarà la implantació del vehicle elèctric a través de quatre blocs en funció del segment de públic interessat: Empreses, Administracions, Estudiants i Particulars.
Blocs temàtics de les jornades
Dimarts 12 d’abril tindrà lloc el bloc “Empreses”, que vol ser un punt de trobada dels fabricants dels vehicles, empreses de contractació i serveis d’energia, fabricants de bateries, punts de recàrrega, amb empreses de diferents sectors que vulguin conèixer la realitat avui del vehicle elèctric. S’oferiran diferents ponències que tractaran el cotxe elèctric des de la vessant empresarial com “El context actual del petroli i la seva incidència en el futur de l’energia” o “El canvi cap al model elèctric en l’opció de les empreses. Bonificacions, ajuts a l’empresa per l’adquisició del vehicle elèctric. Anàlisi comparatiu”, entre d’altres. Es presentaran els productes de fabricants d’automòbils elèctrics i de components per a aquests vehicles i es farà una taula rodona sobre el paper de les comercialitzadores i de les empreses de serveis energètics en la contractació de l’energia. Per finalitzar la sessió es donaran a conèixer experiències de diverses empreses que han optat per incorporar el vehicle elèctric a la seva activitat i serveis.
El bloc “Administracions”, que tindrà lloc dimecres 13 d’abril, es dedicarà, al procés de reforma de les ciutats establint nous models energètics i de transport, l’aposta per vehicles que tinguin un menor impacte ambiental i acústic i l’adaptació a models elèctrics de les flotes de mobilitat, transport públic i serveis. Entre les conferències destaquen “Per què i com la Generalitat de Catalunya promou el vehicle elèctric”, “L’Administració i els ajuts per al vehicle elèctric”, "Implantació d'una flota elèctrica en serveis urbans", o “L’autogeneració d’energia”. Al final de la jornada també es presentarà un cas d’èxit sobre fotolineres laborals metropolitanes.
Dijous 14 d’abril serà el torn dels estudiants, una jornada en què es plantejarà la mecànica i el manteniment del vehicle elèctric des de la vessant dels professionals del futur, així com l’adaptació a la irrupció del vehicle elèctric de les noves enginyeries i els estudis de formació professional. Obrirà la sessió la ponència “L’experiència com a enginyer i la seva aposta pel cotxe elèctric” a càrrec d’Agustí Payà, enginyer i pilot de vehicles elèctrics, i es faran ponències sobre el Centre Tècnic Europeu de Nissan, el projecte UPC ecoRacing de la Universitat Politècnica de Catalunya i el Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE).
En el bloc dirigit als “Particulars”, que es farà divendres 15 d’abril, s’abordarà la realitat a dia d’avui sobre aquest vehicle i quins elements cal que el ciutadà conegui per valorar-ne la seva adquisició. S’hi tractaran temes d’interès per als possibles usuaris com la valoració de compromís mediambiental com a factor per la compra, l’absència de contaminació acústica, l’autonomia dels vehicles, els models actuals en el mercat, els punts de recàrrega i el consum elèctric. La conferència inaugural, “3.500km al mes en cotxe elèctric” anirà a càrrec del meteoròleg Francesc Mauri, i durant la jornada hi haurà diverses xerrades informatives com “Els nous models de cotxes elèctrics, els seus consums” o “Ajuts i bonificacions en la compra particular”, entre d’altres.
El cap de setmana es programaran activitats lúdiques relacionades amb el vehicle elèctric adreçades al públic familiar amb el patrocini d'Urbaser .
Prova de conducció de vehicles elèctrics Nissan i exposició històrica
Durant la Setmana del vehicle elèctric, l’empresa Nissan exposarà una mostra dels seus models de vehicle elèctric al davant del Museu, a la Rambla d’Ègara. Així mateix, els particulars que ho desitgin tindran la possibilitat de fer una prova de conducció dels models de vehicle elèctric Nissan Leaf i Nissan E-NV200 Evalia el divendres 15, el dissabte 16 i el diumenge 17, amb inscripció prèvia al web de “Som Elèctrics”.
Al llarg de la setmana, el mNACTEC mostrarà també una exposició històrica sobre els vehicles elèctrics i l’evolució dels seus components, en què s’exhibiran diversos models antics i prototips de cotxe elèctric així com altres objectes i components relacionats amb aquest transport (motors, bateries, carregadors, etc.). Les peces exposades provindran de la col·lecció del mNACTEC, de la col·lecció d’automòbils Salvador Claret i de Nissan. També s’exhibirà un prototip híbrid del projecte UPC ecoRacing i l’equip del pilot Agustí Payá amb el qual va competir al Rally Dakar.
23/03/2016