Ingrés de dos destacats fons bibliogràfics

Els fons donats són el de Miquel Palou i Sarroca i el de Josep Tomàs i Cabot

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha ingressat al seu Centre de Documentació Jordi Nadal dos nous i importants fons bibliogràfics fruit de les donacions fetes per Miquel Palou i Sarroca i Josep Tomàs i Cabot.

El fons Miquel Palou i Sarroca està dedicat al món del ferrocarril i és una de les col·leccions més destacades d’aquesta temàtica tant en l’àmbit català com espanyol. Miquel Palou i Sarroca, apotecari de Sant Joan Despí, va desenvolupar des de jove l’afició pels ferrocarrils i el seu món, fins al punt de formar una col·lecció bibliogràfica molt important.

El fons està compost de material llibre antic i modern, material no llibre, documentació, imatges (fotografia i vídeo), cartografia i memòries d’empreses relacionades amb el món del ferrocarril en els seus diferents sectors i àmbits, inclòs el del transport públic (tramvies, metropolitans, autobusos i troleibusos). El contingut del fons és fruit del treball de Miquel Palou, a través de monografies d’autoria pròpia sobre el tema i també del material que ha anat col·leccionant amb l’objectiu de dur a terme la seva recerca i de preservar el patrimoni ferroviari. L’abast geogràfic del fons és mundial, però fent especial atenció a l’àmbit català i espanyol.

Amb la voluntat de prevenir la fragmentació pèrdua d’aquesta valuosa documentació, Miquel Palou ha donat el seu fons als catalans a través del mNACTEC, que entre d’altres temàtiques està especialitzat en el món del transport.

 El segon fons ingressat pertany al filòsof, historiador, periodista i metge Josep Tomàs i Cabot. Es tracta de la seva biblioteca personal, resultat de la trajectòria professional d’un dels pioners i destacats periodistes científics catalans especialitzat en la recerca i divulgació científica. A banda de la seva especialització en la recerca i divulgació científica, ja als anys 1950 com a director de la revista Historia y Vida i com a redactor habitual en ciència a La Vanguardia o Destino, Tomàs i Cabot ha publicat més d’una vintena de llibres i novel·les relacionats sempre amb el coneixement, la descoberta i la divulgació científica.

El fons donat inclou material llibre antic i modern, material no llibre, documentació, imatges, etc., relacionats amb el món de la història de la ciència, de la tècnica i de la humanitat, en els seus diferents sectors i àmbits.

La donació d’aquests fons enriqueix substancialment la documentació preservada al Centre de Documentació Jordi Nadal del mNACTEC en dos àmbits d’especialització del Museu, la ciència i el transport, i s’emmarca en la missió del mNACTEC de conservar i estudiar l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya.

El Centre de Documentació del mNACTEC compta amb una biblioteca especialitzada, una videoteca i fonoteca, un arxiu d'imatges, una fonoteca i accés a Internet. La biblioteca conté més de 20.000 referències sobre ciència i tècnica, de les quals un 60% procedeixen de donacions de particulars i institucions.

press-clock 23 de maig 2016