Incorporació dels fons documentals Ventalló i Albiñana

Són fons històrics, bibliogràfics, arxivístics i documentals de dues fàbriques industrials

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha incorporat al seu Centre de Documentació Jordi Nadal dos importants fons documentals sobre el Vapor Ventalló i el Vapor Albiñana de Terrassa. La incorporació d’aquest material al MNACTEC ha estat possible gràcies a la donació de Conxa Bayó Soler i Mercè Borràs Roca, que n’eren les dipositàries i han conservat aquest important llegat de la història industrial de Terrassa.

 Aquesta donació complementa i amplia la documentació sobre el patrimoni industrial i la història i l’evolució tecnològica i científica d’àmbit local, nacional i internacional que ja hi ha al Centre de Documentació del MNACTEC .

El Vapor Ventalló, situat al carrer de la Rasa i dissenyat el 1897 per Lluís Muncunill, va tenir activitat empresarial des de mitjan segle XIX fins a mitjans de la dècada dels 1990. El fons donat al MNACTEC abasta documentació des del 1905 al 1990 i inclou llibres de la contribució industrial, llibres de comptabilitat, copiadors de cartes, inventaris i llibres d’accionistes i Juntes i correspondència, entre d’altres materials.

El Vapor Albiñana o fàbrica Albinyana, conegut popularment com La Farinera, és un important conjunt industrial situat entre els carrers Cervantes, Sant Gaietà, Sant Valentí i Mare de Déu dels Àngels que va ser construït en diferents fases a finals del segle XIX, també per Lluís Muncunill, a l’espai on fins el 1882 hi havia hagut una antiga farinera. El fons donat al MNACTEC inclou documentació des de la dècada de 1880 fins als anys 1950, i està format per diferents llibres de comptes i de correspondència, dietaris, plànols, copiadors de cartes, etc.

press-clock 31 de gener 2024