Incorporació del fons bibliogràfic Gràcia Dorel-Ferré

El conjunt documental està especialitzat en patrimoni industrial

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha incorporat al seu Centre de Documentació Jordi Nadal el Fons Gràcia Dorel-Ferré, un conjunt bibliogràfic format per 332 volums de monografies d’una historiadora que ha centrat la seva recerca en el patrimoni industrial de França i Europa. Aquest nou fons és una font d’informació valuosa per ampliar la bibliografia del mNACTEC en relació a aquest àmbit.

Gràcia Dorel-Ferré ha donat una important col·lecció de llibres, emmarcats geogràficament a França i Europa de forma majoritària, i dedicats a diversos camps d’estudi dins del patrimoni industrial: visió econòmica de la industrialització, patrimoni industrial en general, arquitectura industrial, habitatge obrer, i segments concrets de la indústria com salnitre, tabac, pous de gel, mineria, agroalimentari i tèxtil, entre d’altres.

La incorporació del fons ha estat possible gràcies a la donació de la mateixa Gràcia Dorel-Ferré al mNACTEC, museu amb el qual ha col·laborat en moltes ocasions com a investigadora experta en patrimoni industrial, amb la publicació de llibres i articles o l’organització de jornades. Recentment ha col·laborat amb el mNACTEC en l'organització del Congrés internacional “Pobles obrers i ciutats fàbrica”, celebrat a Terrassa l'octubre de 2018.

Gràcia Dorel-Ferré

Nascuda a Esparreguera el 1943, Gràcia Dorel-Ferré és Doctora en Història i ha estat professora i investigadora a les universitats franceses de Reims, Paris 1 i Savoie Mont Blanc. És presidenta de l'APIC (Association pour le patrimoine industriel de Champagne-Ardennes). 

La seva tesi sobre la Colònia Sedó d’Esparreguera va iniciar la seva llarga trajectòria investigadora, especialitzada en l’àmbit del patrimoni industrial. La seva obra és molt extensa, i inclou monografies, articles en revistes, participació en congressos i edició de miscel·lànies.

press-clock 11 de juny 2019