Tancar menú

Inaugurat el Museu de la Torneria de Torelló

El Museu explica el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que amb l’arribada de la industrialització es convertí en un sector industrial complementari del sector tèxtil

El passat 24 de novembre es va inaugurar el Museu de la Torneria de Torelló, un dels 28 centres que integran el Sistema Territorial del Museu Nacional de la  Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). El nou equipament cultural, que des de fa uns mesos ja acull visites concertades i activitats artístiques i acadèmiques, ha estrenat el seu projecte museístic, de manera que l’espai d’exposició està dividit en diferents sales que expliquen el procés, la història i les característiques de la indústria tornera.

Pràcticament 200 persones van assistir a l’acte inaugural, que va comptar amb la presència del vicepresident segon de la Diputació, Marc Castells; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, i l’alcalde de Torelló, Santi Vivet, i el director del mNACTEC, Jaume Perarnau. També va assistir a l’acte Rosa Vidal, germana del darrer propietari de la torneria que acull el Museu, on ella mateixa havia treballat.

Després de les intervencions dels polítics i del director del Museu, Gerard Verdaguer—que va rememorar els inicis del projecte i va destacar la feina dels voluntaris—, els assistents van poder veure uns fragments de l’espectacle Torneriajant, que encara es representarà aquest cap de setmana al Museu de la Torneria. I posteriorment, l’espai es va obrir al públic que va poder observar com han quedat les diferents sales de l’equipament cultural.

El Museu de la Torneria té la seva seu a l’antiga fàbrica Can Vidal i, a les seves sales, explica el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que, amb l’arribada de la industrialització, es va convertir en un sector industrial complementari del sector tèxtil. Explica com el taller artesà donà pas a la fàbrica; com la necessitat de complements per a la maquinària tèxtil va fomentar el desenvolupament de fàbriques amb més de 60 treballadors durant el segle XX. 

 

alt.press-clock  25 de novembre 2016