Festival d’imatge i fotografia Àlbum al MNACTEC

El MNACTEC acull la mostra ‘Les noves Eves’, d’Ana Becerra

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) acollirà a partir del 4 de novembre l’exposició Las nuevas Evas (Les noves Eves), d’Ana Becerra, en el marc del festival d’imatge i fotografia Àlbum. La mostra es podrà visitar a l'espai de les carboneres del MNACTEC de forma gratuïta, descarregant l’entrada a través del web del festival.

Què és la feminitat? Quin és l’ideal de dona? Com s’ha representat la dona al llarg de la història de l’art i per què? Aquestes són algunes de les preguntes que hi ha al dessota del treball Las nuevas Evas (Les noves Eves), de l’artista Ana Becerra.

Al llarg de la història de l’art la dona ha estat representada sota la mirada del patriarcat. Un biaix que ha afavorit els interessos de la classe dominant i que hi ha facilitat el sotmetiment de les dones. En aquest context, a l’edat mitjana apareixen dos arquetips femenins que prenen una importància fonamental: Eva i Maria. Dos ideals nascuts del pensament clerical a partir dels quals es construeix una dicotomia misògina que ha aconseguit perdurar fins als nostres dies: o ets santa o ets pecadora.

En l’audiovisual Les noves Eves, Ana Becerra desafia aquest model de representació de la dona. A través d’imatges oníriques i suggeridores presenta dones que històricament han estat mostrades com a pecadores. Dones decidides que s’atreveixen a desafiar la societat patriarcal.

En el marc del festival, el MNACTEC exposarà també una mostra amb les fotografies guanyadores i altres seleccionades del II concurs de fotografía MNACTEC Inspira, celebrat el 14 i el 15 d’octubre al Vapor Aymerich, Amat i Jover amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni. El guanyador del concurs va ser Francesc Íñiguez i els finalistes van ser Ruben Mitjavila i Marcel Marsal.

 

Festival Àlbum

L’Àlbum, festival d’imatge i fotografia contemporània de Terrassa, és un esdeveniment cultural, eclèctic i plural, que presenta projectes que abasten els diferents gèneres i formats de la fotografia i la imatge contemporània.

Organitzat per Terrassa Arts Visuals (Servei de Promoció i Difusió Cultural de l’Ajuntament de Terrassa), l’Àlbum vol esdevenir un referent de la creació fotogràfica contemporània nacional i un trampolí per a artistes amb projectes arriscats i crítics que aprofundeixen en les relacions humanes i ajudin a generar coneixement.

press-clock 25 d’octubre 2023