Tancar menú

Exposició "Ruïnes que (no) veus"

És una recerca sobre espais industrials d’Europa recuperats gràcies a l’acció cultural

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) presenta l’exposició “Ruïnes que (no) veus”, una recerca multidisciplinària de l’artista visual Jorge Conde sobre espais industrials d’Europa recuperats gràcies a l’acció cultural. La mostra es podrà visitar del 4 de maig al 7 de juliol de 2024 al MNACTEC, en el marc d’Àlbum 2024, Festival d’imatge i fotografia contemporània.

L’objectiu de l’artista és el de rastrejar la memòria d’una sèrie d’entorns europeus d’origen industrial que recentment han estat recuperats de l’oblit i transformats a través de l’acció cultural. L’arxiu del projecte inclou 135 institucions dedicades a les arts visuals i el pensament contemporani explorades durant més d’una dècada en 73 ciutats de 17 països diferents: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Croàcia, Dinamarca, Espanya, França, Holanda, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Malta, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Suècia i Suïssa.

L’exposició pretén recuperar i projectar cap al futur la memòria d’aquestes instal·lacions industrials o representatives de la societat industrial. El treball també proposa una reflexió sobre el paper de la institució cultural en la construcció dels relats històrics, així com en la recuperació de la memòria i l’anàlisi crítica del model de desenvolupament nascut de la Revolució Industrial i del sistema econòmic-productiu colonial europeu.

 

Trajectòria de Jorge Conde

Jorge Conde és artista visual i investigador. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, es va formar en Música i Arts Visuals a la Universitat de California, San Diego (Estats Units) i en Cinema a la National Film and Television School de Londres (Regne Unit). Va ser artista resident al Chelsea College of Arts and Design de Londres, al Museu Siqueiros de Mèxic i a la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma.

La seva pràctica artística es desenvolupa en el camp de la cultura visual híbrida, la transcodificació i la fotografia. La seva obra reflexiona sobre l’impacte social, urbanístic i mediambiental de les transformacions que experimenten les ciutats contemporànies i les seves perifèries. També aborda els excessos de la societat d’hiperconsum i el seu model productiu.

alt.press-clock  2 de maig 2024