Exposició "Leonardo da Vinci: El geni i els invents"

La mostra presenta 40 màquines i enginys ideats per Leonardo da Vinci, construïts a partir dels manuscrits i els dibuixos dels còdexs del geni italià

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) acull fins al mes de juny del 2017 l’exposició "Leonardo da Vinci. El geni i els invents", una producció italiana dedicada als enginys més destacats de l’artista i inventor renaixentista.

En la mostra s’exposen 40 màquines i enginys ideats per Leonardo da Vinci, construïts a partir dels manuscrits, els esquemes, els dibuixos i les indicacions dels còdexs del geni italià. S’han reproduït de manera fidedigna i amb els materials propis de l’època alguns dels seus ginys més notables, creats sobretot per intentar fer més senzilla la vida de les persones. Aquestes obres van ser dissenyades entre 1482 i 1510.

La finalitat de l’exposició és donar a conèixer la figura de Leonardo da Vinci no només com a pintor i escultor, sinó com a home del Renaixement, amb una visió panoràmica i dinàmica del món. I amb un saber transversal que reunia totes les disciplines de l’època. 

L’exposició "Leonardo da Vinci. El geni i els invents" s’exposa des de 2009 de forma  permanent a Roma, al Palau de la Cancelleria. La mateixa mostra en format d’exposició itinerant és la que arriba per primera vegada a Catalunya i Espanya al mNACTEC, després d’haver recorregut diverses ciutats del món com Roma, Viena, Istanbul, Berlín, Abu Dhabi i Dubai. 

Com a novetat, la mostra al mNACTEC incorpora hologrames a l’espai expositiu, mostrant d’aquesta manera la seva aposta per l’ús de les noves tecnologies. Els hologrames implementats s’utilitzen com a complement al recorregut de l’exposició i aporten una experiència única sensorial al visitant. 


Els àmbits de la mostra
L’exposició “Leonardo da Vinci. El geni i els invents” ha estat distribuïda entorn els quatre elements naturals (aire, aigua, terra i foc) i també compta amb un espai dedicat als elements virtuals i un altre enfocat a la vessant artística de Leonardo: 

•    Màquines interactives manipulables: Un total de 16 peces que el visitant podrà fer funcionar combinant així l’experiència directa del funcionament amb l’exploració dels principis físics i mecànics implicats en cada una de les màquines.


•    Aigua: Les màquines i els invents extrets dels còdexs de Leonardo da Vinci referents a l’aprofitament de l’aigua, la navegació, la flotació i, fins i tot, els sistemes de salvament de persones.


•    Aire: Els famosos dissenys d’ales articulades que simulen la morfologia de les ales de les aus. Totes les màquines van acompanyades de les fotos dels dibuixos i càlculs que va fer Leonardo da Vinci.


•    Terra: Els mecanismes d’enginyeria civil, com la creació de ponts, màquines per treballar al camp o bicicletes.


•    Foc: Els ginys destinats a la defensa i a la guerra, que inclouen màquines sorprenents com un tanc mòbil amb canons.


•    Art: Reproducció de 4 dels quadres més famosos de l’artista italià.

L'exposició també presenta 9 hologrames, en 6 idiomes, on es poden observar les obres artístiques més interessants de Leonardo da Vinci, les màquines en moviment o la tècnica utilitzada per pintar els seus quadres. 

S'ofereix també un interactiu 3D per tal de veure aparells en funcionament i visitar virtualment l’exposició.


Activitats paral·leles
Amb la voluntat d’ampliar l’abast de la mostra, el mNACTEC ha programat diverses activitats al voltant de l’exposició “Leonardo da Vinci: El geni i els invents”, tant en l’àmbit educatiu, l’àmbit familiar i l’àmbit de la divulgació.

Les activitats escolars inclouen tallers, visites guiades i concursos. Les propostes familiars engloben visites guiades, visites teatralitzades i tallers infantils. És previst que fins al juny es programin diverses conferències i activitats divulgatives al voltant de l’exposició, de les quals properament se’n publicarà el calendari.

press-clock 24 de gener 2017