Exposició itinerant "El Pirineu estereoscòpic"

La mostra recupera un important fons estereoscòpic conservat al mNACTEC

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, a la Seu d’Urgell, acull fins al 4 d’agost l’exposició itinerant “El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella. Fotografies dels anys 20 i 30”. L’exposició recupera un important fons estereoscòpic inèdit del Pirineu, amb imatges fetes pel fotògraf Josep Forns i Olivella durant els anys 20 i 30 del segle XX que es conserven al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

Aquest exposició és fruit d’un projecte conjunt en què han participat l’Institut de Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el mNACTEC, la Xarxa de Museus i Equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran, la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu com a Museu de Suport Territorial.

“El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella. Fotografies dels anys 20 i 30” és un producte cultural transversal per entendre com era el Pirineu de principis del segle XX i la seva evolució fins al present. Recull imatges de les diferents comarques pirinenques que, gràcies al seu format estereoscòpic, es poden veure en 3 dimensions.

La mostra itinerant té la vocació d’arribar a tots els pobles i municipis de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran que la vulguin acollir. A més a més, aquesta exposició també pretén convertir-se en el símbol d’un nou i esperat inici d’activació de la Xarxa de museus i equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran.

El projecte expositiu

El Fons del fotògraf Josep Forns i Olivella, conservat al mNACTEC, conté més de 2.000 plaques estereoscòpiques, una part de les quals són de l’Alt Pirineu, Aran i Andorra, capturades entre els anys 1924 i 1935. L’estudi i la documentació del fons han permès desenvolupar un interessant relat museogràfic.

Aquestes fotografies són l’expressió d’un viatger inquiet i curiós, que dominava la tècnica fotogràfica de l’Estereoscòpia, ingredients molt adequats per plantejar un projecte no únicament de recerca, sinó també de divulgació i restitució de la memòria fotogràfica a partir de la producció d’una exposició de petit format que es pugui visitar per tota la serralada pirinenca.

El projecte ha comptat amb el suport organitzatiu i financer de l’IDAPA, l’Ecomuseu de les valls d’Àneu com a museu de suport territorial i la Xarxa de Museus de l’Alt Pirineu i Aran. El mNACTEC, com a museu nacional amb presència territorial, hi ha col·laborat amb la cessió de l’ús de les imatges i econòmicament.

A nivell professional, la mostra ha comptat amb el treball de diversos experts: Xavier Goñi, fotògraf i gran coneixedor de la fotografia històrica de les terres de ponent, com a comissari de l’exposició; Josep Armengol, historiador trempolí que va assumir la feixuga tasca de resseguir i investigar  la biografia de Josep Forns i Olivella, i Ramon Barnadas, historiador de la fotografia que ha aportat una contextualització completa d’aquest fotògraf en la seva època i que permet ubicar-lo en les tendències fotogràfiques i culturals de la primera meitat del segle XX.

press-clock 5 de juny 2019