Tancar menú

Exposició "Espais recobrats"

L’exposició presenta diversos exemples de recuperació del patrimoni fabril a Catalunya

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha inaugurat l’exposició itinerant “Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català”, una mostra que fa un recorregut per les intervencions de reutilització del patrimoni industrial que s’han fet al llarg de les últimes dècades a Catalunya. L’exposició és un projecte de l’arquitecte Ferran Pont i de la fotògrafa Teresa Llordés, i ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC.

“Espais recobrats” reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l’arquitectura industrial i presentaexemples de reinvenció en aquest camp, com la reconversió d’antigues fàbriques en museus, escoles, biblioteques o comerços.S’hi presenta un repertori ampli de les formes d’abordar les intervencions de reutilització del patrimoni, que van des d’intervencions de gran transformació fins aquelles de caràcter minimalista en les quals es posa l'accent en el manteniment del paisatge industrial. 

La fotografia històrica de finals del segle XIX i principis del XX té un paper rellevant al llarg de l'exposició. Aquestes imatges, fruit d’un treball de recerca en diversos arxius, permeten contemplar els edificis en el seu ús original i mostren com han canviat els contextos urbans d’aquestes edificacions. 

El projecte iniciat l’any 2014 amb la publicació del llibre Espais recobrats, editat pel mNACTEC i obra de Ferran Pont i Teresa Llordés, té ara continuïtat amb aquesta exposició que, a iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, té per objectiu divulgar la feina feta en el camp de la recuperació del patrimoni industrial a Catalunya.

“Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català” es podrà visitar al mNACTEC fins al 26 de març de 2017 i després es podrà veure en diversos centres culturals d’arreu de Catalunya.La mostra compta amb la col•laboració d’Establiments Viena. 

Continguts de l’exposició
La primera part de l’exposició presenta la diversitat de construccions industrials bastides al llarg del segle XIX i XX, i els exemples pioners de reutilització d’aquestes construccions. La part més extensa de la mostra correspon al recull fotogràfic de diferents intervencions agrupades en funció del nou ús que s’ha donat a antics espais industrials.

A l’exposició els visitants tenen l’oportunitat de fer un passeig, mitjançant un vídeo de 360º, per quatre recintes fabrils de propietat municipal que esperen poder ser rehabilitats i recobrar una vida nova: Can Bagaria de Cornellà, la Igualadina Cotonera d’Igualada, la Fàbrica de Panyos de Manresa i la Fàbrica Martí, Llopart i Trenchs del Pla de Santa Maria. També s’hi pot veure una compilació de més de 200 intervencions vinculades al patrimoni ordenades cronològicament.


El paisatge industrial de Terrassa
Tanca l’exposició un apartat vinculat al patrimoni industrial de la ciutat de Terrassa, en què es pot veure un vídeo fotogràfic que consta de dos apartats. El primer és un testimoni de la transformació del paisatge industrial de Terrassa a la dècada dels noranta del segle passat, quan una part molt important dels vapors del centre de la ciutat es van enderrocar per acollir nous habitatges, equipaments i espais públics. Les fotografies mostren els interiors i exteriors en diferents fases d’enderroc. En el cas de les edificacions industrials que es van preservar, es mostra el seu estat abans de ser rehabilitades. 

El segon apartat recull fotografies d’edificacions de Terrassa que han canviat d’ús. En alguns casos les intervencions han estat molt importants i en d’altres s’han mantingut en un estat molt semblant a l'original. 


Fundació Antigues Caixes Catalanes
La Fundació Antigues Caixes Catalanes és la continuadora de l'obra social de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, i té el seu àmbit d'actuació en tot el territori català. 

Té com objectiu la realització d’iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural de les persones, a partir de dos conceptes, la creativitat i la innovació com a foment dels valors tradicionals, així com un nou estil de relació, basat en la participació d’entitats, organismes i persones del territori per a cada projecte.

Actualment, convoca, amb el suport de BBVA CX, 8 premis i activitats en àmbits tan diversos com el teatre, el dibuix i la pintura, el circ, el cinema de muntanya i la música, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals, així com concerts i exposicions itinerants arreu de Catalunya.
 

alt.press-clock  22 de novembre 2016