Exposició “Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible”

Presenta l’evolució de les grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha inaugurat l’exposició “Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible”, que presenta l’evolució de les grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat al llarg de la seva història i fins l’actualitat, des d’una òptica històrica, científica, tecnològica i social.

“Epidèmies i pandèmies” exposa les relacions dels diferents organismes vius, així com els conceptes de malaltia i salut, brot, epidèmia i pandèmia. L’exposició analitza les grans epidèmies que ha patit la humanitat, i específicament les viscudes a Catalunya, i presenta les innovacions científiques i tecnològiques que han permès el coneixement del món dels microorganismes i de la transmissió de les malalties i el seu tractament.

L’exposició s’estructura en 7 àmbits, que tracten des de l’origen de la vida i els primers microorganismes fins a la situació pandèmica actual i la recerca científica associada: Un món ple de vida; Malaltia versus salut; Brot, epidèmia i pandèmia; Malalties, metges i vacunes; La salut pública; La globalització i la gran pandèmia del segle XXI, i En els límits de la vida.

A través de la recuperació del fons fotogràfic del Doctor Jaume Ferran i Clua (1851 - 1929), dipositat parcialment a l’arxiu d’imatges del MNACTEC, s’explica el procés de desenvolupament i usos de les vacunes, així com la tasca duta a terme per aquest eminent científic, que va desenvolupar la vacuna del còlera.

 

Objectes històrics i mòduls interactius

A l’exposició s’hi mostren objectes de diferents èpoques que han contribuït al tractament de diverses epidèmies, entre els quals destaquen: un singular carro-estufa de desinfecció de primers del segle XX per lluitar contra la propagació d’epidèmies; un pulmó d’acer de 1958 per tractar la poliomielitis; un respirador automàtic d’Egnström de 1960 per a pacients amb dificultats respiratòries, i una recreació del Laboratori Municipal de Barcelona de principis del segle XX, a partir d’objectes històrics del laboratori, documents i dibuixos anatòmics del Dr. Ferran.

“Epidèmies i pandèmies” presenta també 7 mòduls interactius que complementen la informació de l’exposició d’una manera participativa. Els temes tractats en els interactius són: les grans epidèmies que ha patit la humanitat i les viscudes a Catalunya; la sintetització de les vacunes, i la història de les vacunes. També s’exposen models en 3D d’una cèl·lula humana, d’un bacteri, d’un virus del tipus bacteriòfag i d’un virus del tipus coronavirus, i un simulador de cultius de microorganismes. Per últim, els visitants poden interactuar amb el joc de les vacunes per aprendre com funcionen les vacunes.

press-clock 24 de març 2021