Exposició commemorativa sobre els 40 anys d'FGC

La mostra posa de relleu l'adaptabilitat de la companyia ferroviària al territori català

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha inaugurat l’exposició “40 anys compromesos i preparats per al futur” de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La mostra fa un recorregut per la història dels 40 anys de la companyia ferroviària a través d’un dels trets que més l’han caracteritzada durant aquest anys: la capacitat d’adaptació de les seves línies a la gran diversitat del territori català. L’exposició s’emmarca dins el programa d’actes commemoratius dels 40 anys de la creació d’FGC, que no pretén ser una mirada retrospectiva, sinó una projecció cap al futur de l’empresa.

Han presidit l’acte el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricart Font; l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i el director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau.

La mostra “40 anys compromesos i preparats per al futur” es va exposar per primera vegada al Palau de la Generalitat, coincidint amb l’acte oficial de commemoració dels 40 anys d’FGC. Després, es va exposar al Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú. Un cop finalitzi la seva estada al mNACTEC, a Terrassa, el 3 de maig, continuarà la seva itinerància a Pallejà, Ripoll, Ribes de Freser, la Pobla de Segur, Sant Vicenç de Castellet, Sant Boi de Llobregat, Sant Andreu de la Barca i Cerdanyola del Vallès.

40 anys compromesos i preparats per al futur

L’exposició s’estructura en sis àmbits temàtics al voltant de la història de la companyia ferroviària catalana:

  1. Els orígens de la xarxa ferroviària d’FGC
  2. Neix Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
  3. Turisme i Muntanya
  4. El Metro del Vallès i el Metro del Baix Llobregat
  5. De Lleida a la Pobla. Una nova mobilitat regional
  6. Present i futur d’una xarxa ferroviària innovadora

Actualment FGC és la companyia ferroviària europea més variada quant a sistemes de transport públic, atès que gestiona línies de ferrocarrils suburbans, com el Metro del Vallès i el Metro del Baix Llobregat; línies de mercaderies, com els ramals de Manresa i el del Port de Barcelona; línies de cremallera com el Cremallera de Núria i el Cremallera de Montserrat; línies de funicular, com els de Vallvidrera, Gelida, Sant Joan i la Santa Cova, i diversos telecabines i remuntadors, com els de les estacions d’esquí de La Molina, Vall de Núria, Port Ainé, Espot i Vallter 2000.

Pel que fa al futur de la companyia, FGC es prepara per donar resposta a tres grans reptes: el canvi climàtic, el canvi tecnològic i la globalització. La companyia ha d’esdevenir un agent de transformació i palanca de resposta als reptes globals. Per això l’empresa compta amb un equip humà de més de 1.900 persones, un mètode avalat per la feina feta aquests 40 anys i amb una estratègia definida en l’Agenda estratègica 10/30, un full de ruta que estableix els àmbits estratègics d’actuació sobre els qual s’articularà la transformació de la companyia fins a l’any 2030.

1979-2019: història i innovació d’FGC

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va néixer el 5 de setembre de 1979 i tot seguit va assumir la gestió de les xarxes de ferrocarril traspassades a la Generalitat per l’Estat. FGC va ser la primera empresa pública de la Generalitat restaurada, amb Tarradellas com a president, fins i tot abans de tenir Estatut.

Durant la dècada dels vuitanta, i davant del mal estat de les línies rebudes, FGC va dur a terme un ambiciós pla de modernització que contemplava tant la completa reconstrucció de les vies i les instal·lacions, com la renovació del material mòbil. Aquest pla es va materialitzar amb l’arribada l’any 1983 del primer tren elèctric de la nova sèrie 111, que va estar formada per 20 unitats de tren. La millora del transport de mercaderies o el soterrament de les vies entre Cornellà i Barcelona (1985-1987) són només algunes de les accions cabdals dels primers anys de gestió per part de la Generalitat de Catalunya.

A mitjans dels anys noranta, les xarxes d’FGC van començar una nova etapa amb l’entrada en servei del Metro del Vallès el 1996 i del Metro del Baix Llobregat el 1997. Els nous serveis van representar un canvi substancial en el sistema d’explotació de les xarxes, possiblement el més important des de la seva inauguració, ja que va establir un horari cadenciat amb una elevada freqüència de pas a totes les línies.

L’any 1986, amb la integració a l’empresa del cremallera de Núria, de les estacions de muntanya de Vall de Núria i La Molina i del funiculars de Montserrat, FGC va donar el primer pas per esdevenir una de les empreses ferroviàries més variades del món atès que, no només incorporava la gestió d’un nou mitjà de transport, sinó d’un tipus de servei diferent vinculat al turisme i als esports de muntanya. Posteriorment, ja entrats en el segle XXI, es va incorporar també les estacions d’Espot Esquí i Port Ainé (any 2011) i Vallter 2000 (any 2013).

Recentment, amb l’entrada en servei de les noves unitats Stadler, l’any 2016 va materialitzar-se definitivament l’assumpció per part d’FGC de l’operació de la línia ferroviària entre Lleida i La Pobla de Segur. Els anys 2015 i 2017 culminaven dos ambiciosos projectes: els perllongaments de Terrassa i de Sabadell.

press-clock 3 de març 2020