Es constitueix el Consell Rector del MNACTEC

El nou òrgan té com a funció exercir l’alta representació del Museu

El Consell Rector del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) va celebrar ahir, 29 de setembre, al Palau Moja de Barcelona la seva primera reunió, en què es va constituir formalment l’òrgan, després de l’aprovació de la seva creació per part del Consell d’Administració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) el 26 de novembre del 2020.

D’acord amb l’article 19 dels Estatuts de l’ACPC (Decret 198/2013, de 23 de juliol), el Consell Rector del MNACTEC té les funcions següents: exercir l’alta representació del Museu així com supervisar-ne l’activitat; elevar a la direcció de l’ACPC el pressupost del Museu i la seva liquidació; elevar al Consell d’Administració de l’ACPC el pla anual d’actuació; definir l’estratègia de millora del fons del museu i dels seus equipaments; proposar els preus i els horaris dels equipaments de què disposa el museu, i dirigir l’actuació del director o directora del museu.

Així mateix, segons el Decret 85/1998, de 31 de març, pel qual s’aprova el reglament del Sistema Territorial del MNACTEC, el Consell Rector del MNACTEC té també la funció d’autoritzar i aprovar les incorporacions i les supressions de membres del seu Sistema territorial de museus, així com del seu funcionament, programació i organització.

Composició

En relació a la seva composició, el Consell Rector està presidit pel director/a de l’ACPC i vicepresidit pel director/a del MNACTEC. Exerceixen com a vocals una persona representant de cadascun dels ajuntaments dels municipis on el MNACTEC mantingui seus o seccions i quatre persones de reconegut prestigi representants dels sectors professionals, acadèmics i universitaris relacionats amb la temàtica del museu.

La composició inicial d’aquest òrgan és la següent:

 • President: Josep Manuel Rueda Torres, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
 • Vicepresident: Jaume Perarnau i Llorens, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
 • Vocals:        
  • Àngel Soteras Largo, regidor de cultura de l’Ajuntament de Capellades.
  • Salvador Juncà Armengou, alcalde de Castellar de n’Hug.
  • Salvi Güell Bohigas, alcalde de Castelló d’Empúries.
  • Jesús Calderer Palau, alcalde de Cercs. 
  • Juan Jurado Bracero, regidor de cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera.
  • Pere Camps Oviedo, regidor de cultura de l’Ajuntament d’Igualada. 
  • Eva Font Mataró, regidora de cultura de l’Ajuntament de Manlleu. 
  • Marc Heras Bofill, regidor-delegat de l’Ajuntament de Palafrugell. 
  • Jordi Munell Garcia, alcalde de Ripoll.
  • Rosa Boladeras Domingo, regidora de cultura de l’Ajuntament de Terrassa. 
  • Gemma Carbó Ribugent, Doctora en Pedagogia i Educació per la Universitat de Girona. Museòloga i especialista en Gestió i Dret Cultural. Directora del Museu de la Vida Rural.
  • Jordi Maluquer de Motes i Bernet, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Josep Oliveras i Samitier, catedràtic de Geografia Regional de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona. President de la Societat Catalana de Geografia i expert i autor de diferents recerques i publicacions sobre patrimoni industrial català.
  • Rosa Serra i Rotés, Llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona, investigadora i estudiosa experta i especialitzada en patrimoni i història industrial.
    

Primeres decisions adoptades

Les primeres decisions adoptades pel Consell Rector del MNACTEC després de la seva constitució han inclòs l’aprovació de la incorporació de dos nous museus col·laboradors del Sistema Territorial del MNACTEC que, a la pràctica, ja s’havien incorporat en el dia a dia del Sistema: Terracotta. Museu de Ceràmica de la Bisbal d’Empordà i Can Marfà Gènere de punt. Museu de Mataró. També s’ha aprovat sol·licitar la declaració del Museu Hidroelèctric de Capdella i del Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú com a museus secció del Sistema Territorial del MNACTEC.

En la reunió s’ha informat de l’estat d’execució del Pla d’Actuació 2021 del MNACTEC, i del document de Política d’Adquisicions, Responsabilitat Social i Estudi d’Impacte Econòmic, entre altres documents estratègics. Igualment, s’ha informat dels projectes destacats en procés d’execució i la previsió d’actuacions fins a finals d’any.

press-clock 30 de setembre 2021