El mNACTEC exposarà un fragment d’abellaïta

Es tracta de la primera espècie mineral nova descoberta a Catalunya

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) exhibirà a l’exposició “Tot és Química” un fragment d’abellaïta, la primera espècie mineral nova descoberta a Catalunya per Joan Abella i Creus.

L’acord per a l’exposició del mineral s’ha formalitzat en un acte al Palau Moja de Barcelona, al qual han assistit: Joan Abella, mineralista i descobridor de la nova espècie; Jordi Ibáñez, doctor de l’Institut Jaume Almera (CSIC) i director de la investigació per a la caracterització del nou mineral; Àlex Susanna, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Pere Palacín, director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, i Jaume Perarnau, director del mNACTEC.

L'abellaïta és un hidroxilcarbonat de plom i sodi, de fórmula química NaPb2(CO3)2(OH). Rep el nom del seu descobridor, Joan Abella i Creus. Aquesta espècie mineral va ser trobada per primera vegada l’any 2010 a l’interior d’una mina situada al municipi de la Torre de Capdella, a la Vall Fosca (Pallars Jussà).

És un mineral de nova formació originat per exsudació en la paret de la galeria, que s'ha desenvolupat per precipitació ràpida dins d'un interval de temps geològic extremadament curt, inferior a 40 anys. Es presenta cristal·litzat, i podem observar cristalls de marcat hàbit hexagonal sempre inferiors a 0,03mm., d’una intensa lluentor vítria de tipus nacrada i associada, entre d’altres, a especies tant poc freqüents com la gordaïta, l’andersonita o la čejkaita.

Va ser aprovat com a nova espècie mineral per la Commission on new Minerals, Nomenclature and Classification de la International Mineralogical Association l’any 2015. És previst que la recerca sobre l’abellaïta a la mina on va ser trobada continuï a partir d’un conveni que signaran properament l’Ajuntament de la Torre de Capdella i l’Institut Jaume Almera.

Properament, la descoberta es publicarà a la revista científica Open Mineralogy Journal i entrarà a les bases de dades mundials de minerals.

Durant l’acte, s’ha destacat la importància d’aquesta descoberta, ja que és la primera aportació catalana a la ciència de la mineralogia. Al món hi ha uns 5.000 minerals i cada any se’n descobreixen entre 30 i 50.

 

press-clock 16 de març 2017